Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Vertigo slutar ge ut e-böcker

Bokförlaget Vertigo slutar ge ut sina titlar som e-böcker. I ett blogginlägg skriver förlagets chef Carl-Michael Edenborg att beslutet är grundat på att "formaten är fula, de saknar band och de är utsatta för censur".

Edenborg skriver att de e-boksformat som finns på marknaden gör att böcker reduceras till ren text. Men böcker handlar inte bara om i vilken ordning bokstäverna står, skriver han, utan också om "typsnitt, marginaler, rubriker, illustrationer, radmellanrum, indrag, paginering, sidhuvuden".

Förutom det estetiska ogillar Vertigo, som bland annat ger ut erotisk litteratur, sättet e-böcker distribueras på. "Det är mycket osäkert om våra titlar skulle få finnas med i exempelvis viktiga Applestore, som har börjat censurera vad som uppfattas som obscent eller provokativt innehåll", skriver han. Apple hamnade för någon månad sedan i blåsväder då en satirtecknares "app" inte godkändes för försäljning i företagets butik. Först efter att Mark Fiore, som bland annat tilldelats Pulitzerpriset för sina teckningar, gått ut offentligt backade Apple, och hävdade att nekandet varit ett misstag.

Vertigo tänker i stället tillåta att deras böcker sprids via en så kallad Creative Commons-licens, vilket innebär att böckerna får skannas in och spridas digitalt, så länge upphovspersonen anges och spridningen inte sker kommersiellt.

Mest läst