Vera fick beskedet: Du har redan röstat

ANNONS
|

När Vera Runbäck Werle, 57, kom till vallokalen i Nya Varvets skola strax före klockan 11 i söndags var hon redan avprickad i röstlängden.

- Jag blev helt förbluffad när röstmottagaren sa 'tyvärr, du får inte rösta' och såg vad som fanns vid mitt namn i röstlängden: tre tjocka streck.

Vera Runbäck Werle besökte i måndags morse valnämndens kansli.

- Jag blev vänligt bemött men någon rättelse går inte att få. Det enda jag möjligen kan förvänta mig är att få en utredning gjord.

Vera brukar rösta men i förra valet, 2006, gjorde hon inte det.

- Nu blev min första tanke att någon kanske tagit reda på det (röstlängderna är offentliga) och tagit min röst.

ANNONS

Samma tanke slog Monica Böttcher, 40, som heller inte röstade i förra valet. Hon var också avprickad när hon i söndags kom till Landvetterskolans matsal.

- Jag fick verkligen stå på mig för att bli trodd och fick så småningom en ursäkt. Men rösta fick jag inte, säger Monica Böttcher.

Men valnämnden i Härryda försökte reparera skadan. Valsamordnaren Anna Connell ringde länsstyrelsen och fick rekommendationen att ta kontakt med de båda personer under respektive över Monica Böttcher i röstlängden vilka inte blivit avprickade som röstande. Kvinnan på raden över Monica befann sig i Malmö och uppgav att hon inte röstat och heller inte tänkte göra det.

- Mannen på raden under fick vi inte tag på. Vi ringde honom hela dagen, tills röstlokalen stängde, förklarar Anna Connell. Om han hade sagt att han hade röstat, då hade vi, med länsstyrelsens goda minne, välkomnat Monica Böttcher att rösta, säger valsamordnaren.

Monica Böttcher säger att hon inte vill vara konspiratorisk men konstaterar att allt fler "knepigheter" dyker upp i samhället.

- GP skrev ju om en chef hos er som röstat utan vare sig röstkort eller legitimation. Om det är möjligt kan ju någon ha kapat min identitet!

I Borås hade Mete Aslan, 32, argumenterat i flera veckor för att förmå sina båda yngre bröder att gå och rösta. På söndagseftermiddagen gick de till vallokalen i Ekarängskolan.

ANNONS

- Jag och Serkan, född 1990, stod utanför med vår hund som lätt blir nervös om han blir lämnad ensam. Vår bror Serdar, född 1988, gick in och röstade, med röstkort och passet som legitimation.

- Därefter gick Serkan och jag in för att rösta, min bror med röstkort och id-kort. Röstmottagaren säger till honom: 'du får inte rösta två gånger'.

På något sätt hade röstmottagaren lyckats pricka av fel bror i röstlängden, med resultatet att bara den ene av dem kunde utnyttja sin rösträtt.

- Jag förstår ju att det inte var något medvetet fel men det borde finnas en back-up för att korrigera ett så uppenbart fel, tycker Mete Aslan.

Stadsjurist Lars-Olof Danielsson har svårt att förstå hur felet i Ekarängskolan kan ha gått till. Men har någon blivit felaktigt avprickad i röstlängden, går det inte att korrigera, anser han:

- Ett eventuellt fel kan inte läkas med ett nytt.

Beskedet är likartat från valprövningsnämnden dit valfel kan överklagas. Ytterst få av de drabbade gör det. Chansen att få rätt är minimal.

- Vi kan bestämma att valet ska göras om i ett valdistrikt. Men då krävs att felet har påverkat valutgången. Och det är ofta väldigt svårt att hävda när det gäller en röst, säger Annika Sandström, chefsföredragande hos valprövningsnämnden.

ANNONS

I Göteborg har valnämndens kanslichef Bill Werngren i årets val hört talas om fyra fall där väljare redan varit avprickade när de kom för att rösta. Vera Runbäck Werle är ett av dem.

- Det som hänt Vera är det värsta som kan hända i en vallokal, säger Werngren.

ANNONS