Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

kvallsgranar

Vem regerar i gran-Göteborg?

Kungsgranen. År efter år har Göteborgs officiella julgran på Gustaf Adolfs torg spridit julstämning i stan. Störst, bäst och vackrast – precis som planerat. Men när kommunens gran sattes på plats i går var den inte först ut. Nej, i år utmanas den av Posthotellets gran på Drottningtorget. Tage Nilsson, parkförvaltare, tycker att det är kul med lite konkurrens. ”Så länge vår är störst förstås. Årets är faktiskt bland de största vi haft så det känns bra”, säger han.

Drottninggranen. Egentligen var det tänkt att Posthotellets gran skulle vara 40 meter hög och högst i Sverige. I stället fick de nöja sig med en som var 15 meter hög. ”Ja, vi hade lite större ambitioner än vad som gick att ordna den här gången. Men nästa år! Det här är bara början”, säger hotelldirektören Daniel Stenbäck. Han tycker att det är viktigt att göra Drottningtorget till ett lite roligare ställe, det får inte bara vara en transportplats.

FAKTA: Kommunens gran

Plats: Gustaf Adolfs torg.

Höjd: 23 meter.

Uppvuxen i: Bollebygd.

Pris: Cirka 100 000 kronor (inklusive transport, montering och nedtagning).

Tradition: Göteborgs officiella gran har stått på Gustaf Adolfs torg varje jul åtminstone sedan 1989.

Antal granfadäser: Nog har man haft lite missöden genom åren. De första tre jularna tippade granarna, sedan fick man bättre ordning på julgransfoten. Några år har det också blåst så pass mycket att granar knäckts.

FAKTA: Posthotellets gran

Plats: Drottningtorget.

Höjd: 15 meter.

Uppvuxen i: Vrestaby i Landvetter.

Pris: Hemligt.

Tradition: På gång. Nästa år hoppas hotellägaren Petter Stordalen att Posthotellets gran är högst av alla Sveriges julgranar, men då måste man se till att uppfylla alla säkerhetskrav. Eftersom spårvagnarna passerar nära granplatsen blir det mycket att tänka på.

Antal granfadäser: En. Under onsdagskvällen fick räddningstjänsten rycka ut sedan granen börjat luta lite oroväckande mycket.

Mest läst