Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Vecka 35: Så får du en vacker trädgård - billigt

  Det är inte gratis att odla sin trädgård eller balkong. Men för den som inte kan eller vill lägga stora summor på växtinköp finns andra vägar till prunkande rabatter och krukor.

  Genom att samla fröer, byta plantor eller fynda växter kan du skapa en personlig trädgård eller balkong som inte gräver djupa hål i plånboken.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Ta tillvara fröer från dina egna växter eller fråga om du får ta från grannars och vänners rabatter eller krukodlingar. Om du inte vill ha fler av de plantor du redan har kan du samla fröer för att byta eller ge bort.

  När och hur du plockar fröer skiljer sig från olika växter. Är du ute efter en viss sort bör du läsa på om just den, annars är det bara att samla fröer när du hittar. Sensommar och höst är en utmärkt tid att skörda många fröer. Du ser när det är dags på att frökapslarna har blivit bruna, torra och lätt släpper ifrån sig sina frön.

  Förvara dina fröer torrt, exempelvis i pappåse eller kuvert – skriv på vad du har skördat! Behåll dem till förökning i din egen trädgård eller gläd släkt, vänner och kollegor med gratis och personliga växter.

  Dela dina perenner

  Många perenner mår bara bra av att delas då och då. Det ger ny växtkraft åt rötter som börjar stå för trångt. Perenner som blommar på våren delas bäst nu på hösten. Exempel är vårkrage, bergenia, brunnera, silverarv, sockblomma, gulltörel, spetsmössa, vintergröna, luktviol, smörboll, nepeta, röllika, näva, daglilja och strandiris.

  Välj först ut ditt offer och hämta sedan din bästa spade eller grepe. Gräv upp hela plantan med så intakt rotsystem som möjligt. Skaka av jorden och putsa bort det som är visset eller dött. Klyv plantan rakt uppifrån genom rotklumpen med ett vasst spadblad. Dra isär plantan. Se till så att varje del har friska rötter och blad. Det gör ingenting att vissa rötter skärs av, de hämtar sig snabbt igen och kan till och med må bra av beskärning. Gräv ur och luckra upp jorden i planteringshålet. Lägg i bra ny fräsch jord, sätt tillbaka en del av den delade plantan, vattna rejält och fyll på med ny jord. Nu på hösten, när jorden är fuktigare, behöver du inte vakta lika noga med vattning men den första tiden, innan rötterna har etablerat sig, kan du behöva vattna riktigt ordentligt några gånger.

  Fynda och byt växter!

  Det finns olika sätt att fynda växter. Många plantskolor och garden centers säljer ut växter så här års och den som letar kan göra riktiga klipp. Växtmarknader, plantbytardagar och plantloppisar är ett annat bra sätt att hitta växter som du kan köpa billigt eller byta till dig. Sådana anordnas av trädgårdsföreningar, skolor som driver trädgårdsutbildningar, koloniföreningar och många andra. Håll utkik i din lokala tidning eller leta på nätet efter vad som finns i just dina omgivningar.

  Håll också utkik efter öppna trädgårdar och trädgårdsvisningar. Ofta säljs billiga små plantor i anslutning till dessa.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.