Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Vecka 24: Häll sommaren på flaska

Kall fläderblomssaft hör sommaren till. Här är ett enkelt recept. Och lite praktiska trädgårdstips.

Ett ganska typiskt svenskt sommarväder har lägrat sig över oss. Rätt som det regnar kommer det en skur, eller hur är det den glade brukar uttrycka sig?

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Men soliga stunder ska vi nog också få oss till livs. Just nu är det fler än vi som njuter av blommor och blad – larver och sniglar har god aptit. Håll lite koll men låt inte jakten på ohyra ta över din trädgårdsglädje!

BRA ATT GÖRA NU!

Rensa ogräs innan det går i frö så minskar du framtida bestånd ordentligt.

Vattna krukor och kökslandet regelbundet. Perenner, buskar och träd däremot klarar både kortare och längre perioder av torka utan vår inblandning, så länge de inte är nyplanterade förstås.

Du kan fortfarande så. Majsen är mycket värmekrävande och om du inte har förodlat kan du direktså nu under en fiberduk. Du kan också så de värmekrävande bönorna och squashen direkt på friland. Så nya omgångar av sallat, rädisa och dill – de ska ju konsumeras allteftersom det är nytt och fräscht.

Plantera några tagetesplantor i grönsakslandet mellan nyttoväxterna, de kan förvilla både lök- och morotsflugan, men tyvärr inte sniglar…

Plocka bort alla larver du hittar på dina växter och bär dem till en annan plats om du inte är säker på att de är skadliga. De kan ju vara fjärils- eller nyckelpigelarver som man gärna vill ha kvar.

Med hjälp av rabarberblad eller andra stora blad kan du göra en avgjutning i betong att ha som fågelbad. Det är hur enkelt som helst! Finbetong finns i hobbybutiken som även kan hjälpa dig med tips på hur du gör.

Låt dina krukväxter få sommarlov – lite vila från värmen inomhus gör de gott. Släpp därför ut dem i det fria, men se till att de är skyddade mot regn och rusk.

DAGS ATT SAFTA FLÄDER!

Nu doftar det över nejden av fläderblommor. Barnasinnet vaknar och likaså längtan efter kall fläderblomssaft på mormors trappa. Här kommer ett enkelt recept till alla som vill hälla sommaren på flaska!

Fläderblomssaft

ca 30 st fläderblomsklasar (skaka noga bort rapsbaggar och andra kryp)3 stora citroner1,5 liter vatten1, 5 kg strösocker50 g citronsyra

Gör så här: Lägg blomklasarna i en rostfri hink eller en stor bunke. Tvätta citronerna i varmt vatten och skiva dem tunt. Lägg ner citronskivorna tillsammans med fläderblommorna i bunken. Koka upp vattnet, rör ner socker och citronsyra.

Häll vätskan över fläderblommor och citronskivor. Täck med lock, låt saften stå i 3 dagar. Sila den och häll upp den på väl rengjorda flaskor. Förvara i kyl eller frys in, kanske i isbitslådan för lagom stora safttärningar.

PÅ BALKONG OCH TERRASS

Balkongen är en ljuvlig plats så här års. En miniträdgård eller ett förlängt vardagsrum − hur du än ser den så är balkongen en plats att trivas på! Men den ligger där den ligger och för många kan blåsten skapa svårigheter i växtvalet.

Om du har en blåsig balkong kan du försöka lindra blåsten med olika sorters skärmar eller andra arrangemang. Men det finns också växter som tål en hel del, sådana som har sega, starka stjälkar som inte så lätt går av.

De låga gräsen klarar vind och torka bra. Många sorter fungerar dessutom bra i kruka och balkonglåda, där jordvolymen ofta är för liten för mer krävande växter.

Sorttips: tuvsandrör, olika starrsorter, blåsvingel, strandråg, blåtåtel, blåax och glansälväxing.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.