Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

trädgård

Vecka 23: Sätt din prägel på trädgården

Det är detaljerna som gör det. Med krukor, pynt och praktiska detaljer skapar du personlighet.

Vi har haft några riktigt varma dagar som typiskt följs av ett mer ostadigt väder. I trädgården är den korta vårblomningen helt över nu och ersätts så sakteliga av rosornas och perennernas mer hållbara blomsterprakt.

Din insats handlar nu mycket om att underhålla, ansa, vattna vid behov och pyssla om din trädgård. Varför inte passa på att hitta på lite kul genom att fixa med detaljerna! Hitta din egen stil och överraska dina besökare!

TID FÖR DETALJER

Vare sig du har en stor trädgård, liten täppa eller balkong är juni en härlig tid för att pyssla med de små sakerna som har stor betydelse. Det är nämligen detaljerna som gör din trädgård eller balkong personlig. Med dem skapar du din egen plats som samtidigt är charmig och spännande för andra att kliva in i.

Krukor har vi alla men vilka krukor du väljer och hur du arrangerar dem avgör stilen och känslan. Likadana lerkrukor i olika storlekar är alltid vackert men bryt gärna av med någon kruka i annan färg som du tycker mycket om. Eller blanda vilt olika stilar och material. Låt gärna krukorna komma bort från altanen och ut i trädgården. Ett bord eller en hylla med vackra på mitt i grönskan är fint och blir en kul detalj som får besökare att stanna upp.

Trädgårdspynt har fått ett rejält uppsving på senare år. Valet av pynt och mängden prylar är oerhört individuellt så här har du verkligen chansen att hitta din personliga stil. Mest spännande blir trädgårdspyntet om det dyker upp som en överraskning bakom en buske, i ett träd eller på en helt oväntad plats, som i ett hörn av den välvårdade gräsmattan.

Praktiska detaljer som stolar, bänkar, fågelskrämmor, fågelbad, verktyg och hinkar berättar också något om vem du är i din trädgård eller på din balkong. Våga sticka ut och hitta på lite kul detaljer så blir både du och dina besökare uppiggade!

BRA ATT GÖRA NU

Knipsa av frökapslarna på lökväxterna, så att de inte tar kraft från löken genom att sätta onödiga frön. Låt däremot blasten vara kvar så länge den är grön. Dölj den bland perennernas blad eller bind ihop blasten nere vid marken om du tycker de är fula.

Sommarblommorna i dina krukor växer mycket snabbt och blommar ymnigt hela sommaren. De behöver därför mycket näring. Om du inte använt långtidsverkande näring i jorden så använd flytande näring när du vattnar, minst en gång per vecka.

Ta en tur i grönsakslandet då och då och luckra jorden så att ogräs inte får fäste. Plocka bort så mycket ogräs du hinner innan det hunnit bilda frö.

Slutet av veckan lovar regn men om det inte kommer så mycket kan det vara bra att vattna jordgubbslandet. Bären mognar för fullt nu och för en fin skörd bör plantorna inte torka.

Så ettåriga kryddväxter som dill, koriander och basilika i kruka på balkongen eller på friland i trädgården.

OM SOMMARREGN

Ett stilla regn efter en längre period av torka är välgörande för både trädgården och dess ägare. Men luras inte att tro att bevattningen löser sig av en regnskur som sedan åter följs av torka. Nu är i stället ett fantastiskt tillfälle att hjälpa naturen med bevattningen.

Regnet blöter upp den snustorra jordytan vilket gör att din extragiva kan sugas upp ordentligt. Så strunta i vad grannarna tycker – på med stövlar och regnjacka och ge dig ut i grönsakslandet och blomsterrabatten med vattenkannan eller slangen när det börjar regna.

korg
Mest läst