Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

693074.jpg
Mats Odersjö

VD:n anklagas för ekonomiska oegentligheter

Mats Odersjö anklagas för att ha använt SGS student­bostäders Eurocard på ett ”fel­aktigt” sätt. Enligt styrelsen finns även misstankar om att han inte följt reglerna för representation och sponsring.

Mats Odersjö var fram till i måndags vd för SGS studentbostäder, en tjänst han haft sedan 1998, och är på fritiden ordförande i Kållereds sportklubb. Som GP tidigare berättat har spelare från Kållereds hockeylag fått lägenheter via SGS utan att vara berättigade till det. Men utöver missbruket av de hett eftertraktade studentlägenheterna anser sig styrelsen för SGS även ha hittat en rad ekonomiska oegentligheter när man granskat Mats Odersjö internt. Bland annat ska han ha använt stiftelsens Eurocard till fel saker och gjort felaktig representation och sponsring.

De ekonomiska oegentligheterna är enligt styrelsen ”av mindre ekonomisk karaktär” men man konstaterar samtidigt att det ändå är mycket allvarligt eftersom de skett systematiskt under en längre period.

Vad är det för representation?

– Jag kan inte säga mer än att den representation vi fått information om bedömer vi som felaktig, säger Klara Martinsson (S), styrelseordförande i SGS.

Men vad är det han har betalat med stiftelsens Eurocard då?

– Vi vill inte hyssja kring detta men samtidigt håller vi på med en granskning och kommenterar inte detta nu, säger Klara Martinsson.

När det gäller sponsringen vill styrelsen inte berätta vilka som eventuellt kan ha mottagit sponsorpengar från SGS. I stället kommenterar man de påstådda olämpliga sponsoravtalen så här:

– När man sitter i en ledande position måste man tänka noga på vilka kontakter och roller man har, säger Klara Martinsson.

När GP ringer Kållered sportklubb för att få veta om de mottagit någon typ av sponsring från SGS undersöker klubbens vice ordförande Lars Rundblom saken. Han återkommer med tre fall av sponsringskaraktär sedan 2007 där SGS är inblandade:

• Den nya sporthallen i Kållered stod klar 2008. Mats Odersjö hade varit klubbens eldsjäl i bygget och nu ville styrelsen premiera honom. Han fick då två gratis reklamplatser inne i ishallen som han upplät åt SGS. Avtalet om gratis reklamplats dels på sargen och på väggen intill klockan löper på minst sju år enligt ett beslut från klubbens styrelse. Själva skyltarna bekostades inte av Kållered sportklubb.

• Mats Odersjö har för SGS räkning fått gratis reklamplats på ett par av ungdomslagens tröjor. Trycket betalades dock inte av Kållered sportklubb.

• Inför den så kallade Marscupen 2009 köpte SGS en annons i programbladet för 9 000 kronor.

SGS vill inte kommentera vilken typ av sponsring man bedömer som felaktig eller vilka belopp det gäller.

– Vi går nu igenom all typ av sponsring och olika typer av kostnader som kan knytas till Mats Odersjös vd-uppdrag på SGS, säger Klara Martinsson.

Mest läst