Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Vattenfall har ny vd-kandidat

Efter att S kritiserat Maud Olofssons brist på ansvar, kontrar hon med att det redan pågår arbete med att hitta en ny vd. Orsaken är att Josefsson vill gå i pension till hösten.

Näringsminister Maud Olofsson hänvisar till att hon fått det beskedet från Vattenfalls ordförande.

– Vi måste ha en ny vd som kan leva upp till de målsättningar vi har på Vattenfall, det gäller omställningen till en grön omställning och resultatet, säger hon enligt Dagens Nyheter på nätet.

– Jag hoppas att det ska kunna komma ett besked om en ny vd så snart som möjligt, sade Olofsson till journalister efter en debatt i riksdagen.

Samtidigt meddelar Vattenfall att inget styrelsemöte kommer att hållas den närmaste tiden, med anledning av de senaste dagarnas turbulens, "vare sig inplanerat eller extra".


Rekrytering

En ny vd för Vattenfall kommer att presenteras inom några veckor. Det säger bolagets styrelseordförande Lars Westerberg till TT.
– Det blir inte i dag, men inom några veckor, säger Lars Westerberg.
Han säger att det redan finns en kandidat, en man, som han anser vore rätt man för jobbet. Men en del formalia måste klaras av före det att han kan presenteras.


Arbetet med att rekrytera en vd har pågått en längre tid, enligt Westerberg och det började som en följd av att Lars G Josefsson lät förstå att han tänkte utnyttja sitt pensionsavtal när han blir 60.
Westerberg säger att Josefsson gör bra jobb men att han tyvärr nu tycks ha blivit föremål för något som liknar personförföljelse.

Enligt Lars Westerberg är det, även om den nye vd:n presenteras inom några veckor, inte bestämt när han ska tillträda. Lars G Josefsson fortsätter på sin post tillsvidare.

Kritik från S

Maud Olofsson måste antingen ha känt till Vattenfalls skadeansvar, eller brustit i sin uppföljning. Det sade Tomas Eneroth (s) på fredagen.

Socialdemokraternas närings- och energipolitiske talesman Tomas Eneroth riktar hård kritik mot näringsminister Maud Olofsson (C).

Redan i mitten av september skrev Svenska Dagbladet om att Vattenfalls ansvar i Tyskland saknade tak. Men det är först sedan Olofsson konfronterats med uppgifterna som hon tar upp frågan.

– Antingen har hon haft kännedom om det och eller så har hon haft otillräckliga uppföljningsrutiner. Man kan inte längden bara skylla i från sig på andra utan man måste också ta ett eget ansvar, inte minst som minister, säger Eneroth till TT.

Eneroth är också kritisk mot att regeringen dröjer med de nya ägardirektiven för Vattenfall.

– Det blir allt mer uppenbart att man är oenig i regeringen om Vattenfalls framtid. Den oenigheten och dröjsmålet skadar Vattenfalls ställning och varumärke.

– De har ännu inte ens gett besked om de vill behålla Vattenfall i statlig ägo, säger Eneroth.

Mest läst