Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1
På väg mot berömmelsen. Det är en gåva att detta material finns och filmen innehåller verkligen några riktiga guldkorn, skriver GP:s Eric Hilmersson.

Vart tog den unge Zlatan vägen?

Han kom från en fattig uppväxt i Rosengård och erövrades världens alla fotbollsarenor. Filmen "Den unge Zlatan" fokuserar på åren då allt förändrades. Eric Hilmersson har sett den.

Dokumentär

Dokumentär

Den unge Zlatan

Regi: Fredrik och Magnus Gertten

Med Zlatan Ibrahimovic

Sverige 2015, 1 tim 50 minuter

Det är inte så många kulturföreteelser som lockar kulturtanter – och för all del dito gubbar – såväl som ungdomar från förorten. Men när huvudpersonen heter Zlatan Ibrahimovic så knör sig grabbgänget med luvtröjor och kepsar ner bredvid damerna i sina scarfar. Och jag, som skrivit fler artiklar om Zlatan är jag kan minnas och som klev in på GP:s sportredaktion samma år som Zlatan blommade ut till en internationell superstjärna, jag sitter också där i biomörkret med samma pirrande förväntan i bröstet som tanterna och kidsen.

Det säger något om bolltalangen från Rosengård. Han har alltid haft fiender och han har alltid haft fans. Men framför allt har han alltid haft en utstrålning, en aura som ingen levande människa kunnat värja sig emot.

Filmen Den Unge Zlatan är gjord av Magnus och Fredrik Gertten, två rutinerade filmskapare som när millenniet och Zlatan var unga fick följa den valpige, flabbande, dribblande pojken under dennes sista i tid Malmö och början på utlandsäventyret i Amsterdam. Delar av materialet användes i den sedan många år kultförklarade MFF-dokumentären "Blådårar 2", men det är först nu som bröderna Gertten valt att sätta samman alla de närgångna intervjuer och filmklippen på Zlatan som aldrig användes då.

Tajmingen är osannolikt bra. Ibrahimovic tog i höstas Sverige till EM och tronar fullständigt ohotad i toppen av den svenska fotbollspyramiden. Han har representerat storlag i Holland, Italien, Spanien och Frankrike och han har vunnit var än han valt att sätta ner sina dobbar. Han är en skoningslös fotbolllsgladiator som har sänkt alla sina fiender på vägen till dagens status som Den Bäste Någonsin. Zlatan är en industri, ett globalt fenomen och sedan drygt 15 år svensk idrotts epicentrum.

Det är därför vi sitter där, allihop. För även om Zlatan syns i spalterna och på tv i stort sett varje dag så vill vi veta mer. Vi vill minnas pojkspolingen som charmade oss alla när han snurrfintade sig fram i den oglamourösa Superettan – och vi vill framför allt förstå lite mer. Hur blev han den han är? Vad driver honom? Hur är han egentligen?

Filmen tar avstamp på i Holland. Zlatan Ibrahimovic presenteras som Ajax dyraste värvning genom tiderna (2001) och en 19-årig Zlatan i skinnkavaj och massor av gelé i håret ler från öra till öra medan en speedad Hasse Borg (dåvarande sportchef i Malmö FF) babblar nervöst, medveten om att han just genomfört svensk fotbolls största affär.

Sedan kastas vi tillbaka ett par år och Zlatan ligger i sin skinnsoffa och filosoferar. Vi får träffa hans dåvarande flickvän och vi får följa med i omklädningsrummet där lagkamraterna förgäves försöker få den unga "divan" att förstå att han faktiskt måste passa också.

Greppet känns igen från "Blådårar 2" och är en smula förutsägbart – men det funkar. För när man ser scenerna, som är så vanliga i svenska omklädningsrum, med Zlatans storslagna facit i hand – då är det omöjligt att inte skratta åt de välmenande förmaningarna.

Alla kan Zlatan Ibrahimovic historia vid det här laget. Hans egna bok berättade om en ung man som trotsade traditionen, gick sin egen väg, och vann allt. Den måttbeställda "dokumentären" som Kanal 5 visade för något år sedan sa precis samma sak. Många har velat sänka Zlatan. Ingen har lyckats. Det är grundberättelsen, och den är densamma i den här filmen. Regissörerna har i sin marknadsföring utlovat en djupare bild, ett annat mörker, men jag vet ärligt talat inte. Att hans barndom var fattig och att pappan hade alkoholproblem, det vet vi vid det här laget.

Samtidigt vill jag hävda att den här filmen, bättre än både boken och kvasidokumentären, skildrar en naiv pojkes transition till en fokuserad man. Berättelsen stannar vid ögonblicket då Zlatan gått från storlaget Ajax till megastorlaget Juventus. Han har fått den fruktade Capello som tränare och fått veta hans dribblingar och konster inte betyder något om han inte gör mål. I debuten för Juventus gör Zlatan just det och han vrålar på det där ilskna sättet som vi sett så många gånger sedan dess.

Leken är slut. Allvaret har börjat. Resultatet är allt.

Det finns ett vemod i att den unge Zlatan försvann, men å andra sidan är ju ingen av oss 19 för evigt. Därför är det en gåva att detta material finns och filmen innehåller verkligen några riktiga guldkorn, som när Zlatan – med en kroatisk mor och en bosnisk far – hittar ett foto på sig själv som litet barn och kärleksfullt utbrister "Zigge Zigenare".

Då ler tanterna i salongen moderligt och grabbarna bredvid buffar varandra i sidan.

Mest läst