Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Varningsnivå sänks i Island

  Islands meteorologiska institut sänker varningsnivån från röd till orange, den näst högsta, för vulkanen Bárdarbunga. Samtidigt hävs flygrestriktionerna.

  Beslutet togs sedan institutet konstaterat att det inte föreligger några tecken på vulkanisk aktivitet vid Bárdarbunga, uppger Reuters.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Nivån hade höjts på lördagen sedan man trodde sig sett spår av en mindre vulkanisk utveckling vid en näraliggande glaciär vid vulkanen. På söndagen konstaterade man att en sådan inte skett och gick därför tillbaka till varningsnivå orange.

  Det flygförbud som trädde i kraft i lördags drogs tillbaka.

  Två jordskalv

  Den seismiska aktiviteten är fortfarande hög i området. Två kraftiga jordskalv med magnituderna 5,3 och 5,1 uppmättes tidigt på söndagen i närheten av vulkanen. Skalvet på 5,3 var det största vid Bárdarbunga sedan 1996, uppger geofysiker Gunnar Gudmundsson vid Islands meteorologiska kontor, enligt norska NTB.

  2010 orsakade vulkanen Eyjafjallajökull att storflygplatserna i Storbritannien, Nederländerna och Frankrike slogs ut när ett stort askmoln blåste in över centrala Europa.

  Följer utvecklingen

  Flygbolaget Norwegian följer utvecklingen på Island noga.

  -Vi förhåller oss till luftfartsmyndigheternas instruktioner. Vi har också en egen beredskapsplan och rutiner klara om det skulle bli utbrott som får konsekvenser för flygtrafiken, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson, presskontakt på Norwegian, till TT.

  Vilka konsekvenser det kan bli vill hon inte spekulera i.

  -Men generellt blir flygplan bättre och bättre rustade att stå emot aska jämfört med hur det var 2010, säger Holmbergh Jacobsson.

  Även flygbolaget SAS följer noggrant utvecklingen.

  -Ingen vet vad som kommer hända. Det man vet är att det varit ett jordskalv, men det har inte producerats någon aska, så vi kan bara följa det noga, säger Henrik Edström, pressansvarig på SAS.