Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
collage-e-post

Varning för falskt Outlook-mejl

Under fredagen har ett e-postmeddelande börjat cirkulera i svenska mejlkorgar. Det utger sig från att komma från "Outlook Web App" men är falskt och kan orsaka skada.

Polisen ser två troliga anledningar bakom att mejlet sprids: antingen försöker någon att fiska efter personuppgifter eller så leder länkarna till skadlig programvara.

- Det gäller att vara extremt försiktig och inte öppnas dessa mejl, och aldrig gå vidare på länkar eller ladda ner bilagor i mejl från okända eller oväntade avsändare, säger Mattias Falkbåge, chef på Polisens Nationella bedrägericenter.

Den första varianten innebär ofta att den som öppnar mejlet lockas till att klicka på länkar där personuppgifter eller kortnummer efterfrågas. Den andra bygger på att bifogade filer leder till att skadlig kod laddas ner:

- Den ligger sedan och väntar på att du ska göra bankärenden och läser sedan av informationen, säger Mattias Falkbåge.

Antalet bedrägeribrott ökar lavinartat i Sverige. Mellan 2013 och 2014 ökade antalet med fem procent, och mellan 2014 och 2015 låg ökningen på 11 procent. Allra tydligast blir statistiken när man tittar på den senaste femårsperioden. Då har antalet bedrägeribrott ökat med hela 56 procent.

- Vårt absolut största problemområde är internetköp med stulna kontokortuppgifter. De sticker verkligen ut, säger Mattias Falkbåge.

Vad behövs göras för att det ska minska?

- I dag erbjuder inte alla banker sina kunder att öppna och stänga sina kontokort för internetköp. Om fler bankkunder fick möjlighet att bara öppna sitt kontokort medan man gör köp över internet och sedan stänga det så spelar det ingen roll att någon har stulit dina kortuppgifter, säger Mattias Falkbåge.

- Sedan borde e-handelsföretagen bli bättre på att använda tjänster som e-legitimation för att säkerställa att kunden är den som den utger sig för att vara vid ett köp över internet. Idag har praktiskt taget alla som använder Internet regelbundet en e-legitimation och då vanligast ett mobilt bank-id.

Mest läst