Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/13

Varning för extremhalka i Västsverige

Snöfall som övergått i regn, blåst, allvarlig halka. Trafikverket uppmanar alla i Västra Götaland, Sörmland och området kring Örebro att hålla sig inne. GP Liverapporterar idag om halkan och vädret.

- Det är ett snöfallsområde som har passerat under dagen. Det har fallit en del snö över de södra delarna av landet och det har resulterat i en del halka, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog vid SMHI.

Det har även regnat en del längs västkusten och över de västra delarna av Skåne.

- Regn som faller på kalla vägbanor kan göra att det blir rejält halt, säger Marcus Sjöstedt.

I Götaland finns det en risk för lokal frosthalka under lördagskvällen och natten mot söndagen.

Trafikverket råder alla som ska ta sig ut i trafiken är att ta extra lång tid på sig och dämpa hastigheten.

- Det är ett besvärligt väglag. Det pågår arbete för att åtgärda och vi är rustade för att hantera det. Men oavsett så måste man ha respekt för vintervädret, säger Eva Nordén på Trafikverkets pressjour.

I Norrbotten stängdes E10 från Björkliden till Riksgränsen av i båda riktningarna på grund av det hårda vädret. Vägsträckan öppnades senare. E10 är fortfarande stängd på den norska sidan.

Tågtrafiken är än så länge opåverkad enligt Trafikverket.

 

Orsakade stora problem under morgonen

Stora mängder snö har fallit i både de östra och västra delarna av landet i natt. På morgonen har snöfallet på de flesta håll i stället övergått i regn. Dessutom är det blåsigt. Nu uppmanar Trafikverket till försiktighet.

- Det är ett besvärligt väglag. Det pågår arbete för att åtgärda och vi är rustade för att hantera det, säger Eva Nordén på Trafikverkets pressjour.

Hennes råd till de som ska ta sig ut i trafiken är att ta extra lång tid på sig, dämpa hastigheterna och att helst avvakta med att ta sig ut på vägarna tills det blir ljust. Då kan det fortfarande vara halt, men sikten förbättras då och risken för olyckor minskar något. Om man har den möjligheten bör man hålla sig inne.

- Jag uppmanar alla att ta varningen på allvar, säger Eva Nordén.

Eftersom vägbanorna fortsatt kommer ligga på minusgrader, leder den stigande lufttemperaturen till halka. Regn som faller på kalla vägbanor innebär att vägarna blir extra farliga. I samband med snöfallet kommer det finnas en ökad risk för snöhalka, som sedan går över i frosthalka. 

- Det är risk för halka i samband med snöfall, även om luften går upp någon enstaka grad så ser det ut som vägbanorna kommer ligga kvar på minus. Den fuktiga luften gör sedan att det blir frosthalka, säger Maria Jönsson, meteorolog vid väderinstitutet Foreca.

Norrland får mildare väder

I samband med det lågtryck, och snöfall, som kommer från nordöst, får även det vackra vintervädret norröver tillfälligt ge plats för lite mildare temperaturer. 

I bland annat Norrland, som haft så mycket som 30 minusgrader i veckan, kommer temperaturen att stiga till bara ett fåtal minusgrader i helgen. 

Längre söderut, nedåt Skåne, har det kommit snöblandat regn under natten mot lördag. Därefter kommer det spricka upp och bli soligt i större delarna av södra Sverige under lördagsförmiddagen. 

Nästa vecka verkar det bli mestadels plusgrader i hela landet, utom Norrland. Då kan vi vänta oss både lite sol och en stänk nederbörd.

TIPSA OSS: Har du vinterbilder?
Eller varit med om något spännande eller dramatiskt i kylan?
Mejla [email protected] eller sms:a 72010.

Mest läst