Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Man kan lugnt ha sina pengar i Sjunde AP-fonden, tycker även finansmarknadsminister Peter Norman (M).

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Varning för dyra PPM-råd

En miljon svenskar anlitar PPM-rådgivare för att placera sina pensionspengar. Det borde ingen göra, enligt sparekonomen Claes Hemberg. – Rådgivarna tjänar mycket pengar, men spararna tjänar ofta ingenting alls, utan går tvärtom back.

Att anlita en PPM-rådgivare kan kosta mellan ca 400 och 1 500 kronor om året i avgift.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Betalar du 1 500 kronor per år så kommer sannolikt mer än hälften av dina pengar att försvinna i avgifter, säger Claes Hemberg och tillägger att han aldrig lyckats få svar från någon av fondrådgivarna om vilken avkastning deras kunder fått.

– Det finns ingen anledning att betala dem när man via Pensionsmyndigheten kan få tjänsterna gratis.

Claes Hemberg är sparrådgivare på Avanza och har följt utvecklingen i branschen under flera år. Nu efterlyser han en grundlig uppstädning från myndigheternas sida.

Statens kostnadsfria service bygger på att du själv ska välja vart du vill placera dina premiepensionspengar. Vill du inte välja så hamnar de i Sjunde AP-fonden som hittills gett en mycket bra avkastning.

– Det är kanske en av tio sparare som, när de själva försöker, lyckas bättre, säger Claes Hemberg.

– Sjunde AP-fonden rekommenderar jag till alla som tvekar. Är du inte själv intresserad av de här frågorna och vet vad en fond är, så låt Pensionsmyndigheten ta hand om det. Den har varit i världsklass.

Finansmarknadsminister Peter Norman håller med om att Sjunde AP-fonden är ett bra alternativ om man själv inte vill, orkar eller kan välja fonder.

– Man kan lugnt sätta sig tillbaka och ha sina pengar i Sjunde AP-fonden och inte betala pengar till PPM-rådgivning, säger han till GP.

– När PPM-systemet konstruerades var man väldigt noga med att ingen skulle känna sig tvingad att själv välja, utan att de skulle få sina pengar placerade i ett bra alternativ ändå. Det har med åren visat sig att Sjunde AP-fonden varit det.

De flesta köper sin PPM-rådgivning hos någon av de större bankerna, men det finns också en rad rådgivningsföretag som växt fram sedan det nuvarande pensionssystemet infördes.

Kritik och anmälningar om affärsmetoderna har strömmat in till, bland annat, Konsumentverket.

Positiv Pension är ett av de företag som fått flera anmärkningar och ålägganden av verket.

Företaget såldes i juli i år till den amerikanske investeraren Mark Bishop och kunderna fördes över till företaget Strategi Placering som nu, i sin tur, är föremål för granskning av såväl Konsumentverket, som Ekobrottsmyndigheten och Finansinspektionen.

Enligt en polisanmälan flyttade företaget 2,1 miljarder kronor, fördelat på 19 000 sparare, från en premiepensionsfond till en annan, utan att alla kunder informerades. Den nya fonden, Optimus Fonder, ägs också av Mark Bishop.

– I det fallet har man sålt en kundstock till en annan aktör. Det kan man som kund inte göra mycket åt, men man borde i alla fall bli informerad, säger Claes Hemberg.

– Flyttar man sparpengarna från en fond till en annan är det rimligt att spararna får frågan om de vill flytta sina pengar. Och de ska kunna svara ja eller nej.

– Tyvärr är förfarandet inte ovanligt i branschen. Swedbank köpte för många år sedan konsultföretaget Banco och kunde då också flytta över kundernas pengar till egna fonder. Tyvärr går det ofta till så.

Claes Hemberg välkomnar att rättsmyndigheter nu ska titta på om Strategisk Placerings förfarande varit brottsligt.

– Det vore önskvärt med en dom som visar att man inte kan flytta sparare hur som helst. Du måste fråga dem om lov och ge dem ett alternativ. Det vore också bra med en dom som avskräcker även andra, större aktörer i branschen.

Fakta: Premiepensionen

• Den del av pensionen du själv placerar i exempelvis aktie- eller räntefonder.

• 18,5 procent av din pensions-grundande inkomst sätts varje månad av till din pension.

• 2,5 procent utgör premiepension.

• Via Pensionsmyndigheten kan du kostnadsfritt själv välja placeringar.

• Vill du inte välja själv, placeras dina pengar i statliga fonder som förvaltas av Sjunde AP-fonden.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.