Varning för fusk vid pokerspel på nätet

ANNONS
|

Det kallas för "collusion". Direkt översatt blir det maskopi. Ett antal spelare går in på samma pokerbord på någon av internetpoker-företagens hemsidor och samarbetar för att vinna mer pengar. Det använder sig av olika kommunikationsprogram via internet och berättar vilka kort de sitter med. I princip betyder det att vid ett bord med sex spelare kan tre av dem samarbeta medan de andra tre sitter och tror att de har otur. I själva verket blir de utsatta för fusk.

- Vi brukar ofta gå med i turneringar, av någon anledning är det lättast att tjäna pengar där. Sedan talar vi om för varandra vilka kort vi sitter med och hur vi tänker spela, säger Daniel.

ANNONS

Daniel är 20 år och fuskar till sig pengar på olika pokerhemsidor. Han och hans kompisar brukar samarbeta till sig pengar lite då och då. Han ser inte att det finns några egentliga risker med fuskandet.

- Det är väldigt dålig koll på bord med små insatser. Vi sitter och spelar hem bord efter bord utan att någon upptäcker oss. På bord med högre insatser är det nog svårare, de mer rutinerade spelarna ser nog om man fuskar.

Han tror inte att internetpoker-företagen har så bra koll som de säger att de har.

- Att de skulle registrera spelare som spelar konstigt tror jag bara är skitsnack. Dom har inte en chans att upptäcka en.

"Collusion" är ett högst aktuellt ämne hos de säkerhetsansvariga på de olika internetpoker-företagen.

- Det är ett problem, men vi arbetar på olika sätt för att motverka fusk. Vi kommer övervaka spelandet för att se om någon fuskar och ser vi minsta tecken på regelbrott så kommer vi utreda det. Men det bästa säkerhetssystemet är spelarna själva, de kan anmäla om de misstänker fusk, säger David Blomquist som är affärsansvarig för Svenska Spels nya pokersatsning på internet.

Även andra företag sätter hårt mot hårt.

ANNONS

- Vi konfiskerar spelkontot och låser spelaren från fortsatt spel om vi upptäcker fusk. Det är bedrägeri och polisanmäls av den drabbade, säger Richard Woodbridge på Expekt.

För polisen är detta ett nytt problem som de har lite erfarenhet av.

- Vi har inte hört talas om det, men det förvånar mig inte att det förekommer. Där det förekommer stora pengatransaktioner brukar det också finnas bedragare, säger Bosse Norgren, polis som arbetar med it-brott.

Gustav har spelat poker på internet ganska länge och det har gått ganska bra. Nyligen blev han utsatt för fusk.

- Jag hade spelat ihop ganska mycket pengar under en månad, ungefär 30 000 kronor. Sedan förlorar jag allting på två dagar till samma kille. Jag ringde in till företaget för att beklaga mig, men de var inte särskilt intresserade av att hjälpa till.

Fusk diskuteras även på olika forum på internet. Vissa hävdar att fuskarna uppgår till ungefär 10 - 20 procent av totala antalet spelare. De som inte är insatta i branschen vet oftast inte om dessa problem. Om man går in på någon av internetpoker-företagens hemsidor så informeras man inte om riskerna att utsättas för fusk, eller hur man anmäler detta.

ANNONS

- Eftersom vi upptäcker 90 procent av allt fusk själva så ser vi att ansvaret främst ligger hos oss, säger Richard Woodbridge.

ANNONS