Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Varnar för terrorhot

Både franska, brittiska och tyska myndigheter uppmanar sina medborgare att vara extremt vaksamma, men talar inte om konkreta attackplaner.

Franska myndigheter uppmanar sina medborgare att vara "extremt vaksamma" när de använder allmänna kommunikationer och besöker turistanläggningar i Storbritannien.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

"Brittiska myndigheter bedömer att terrorhotet är mycket högt i Storbritannien och att en attack är högst trolig", skriver franska utrikesdepartementet på sin hemsida.

Storbritannien uppdaterade sina reseråd i helgen och varnade för stor fara för terrorangrepp i Frankrike och Tyskland.

– Ingen ska tveka om att Tyskland är måltavla för terrorister, men å andra sidan finns inga konkreta, omedelbara, attackplaner som vi känner till, upprepade Tysklands inrikesminister Thomas de Maiziere på onsdagen, men gav samtidigt några ledtrådar till hur den tyska regeringen resonerar.

Analytiker Reuters talat med pekar på skillnaden mellan hur europeiska och amerikanska myndigheter hanterar terrorhot. I Europa vill myndigheter oftare följa upptäckta terrorkonspirationer så länge som möjligt, i jakt på bevis som kan hålla i domstol, snarare än att omedelbart varna allmänheten.

– Offentliga diskussioner är något som terrorister använder eftersom de vill sprida skräck. Vi arbetar men talar inte så mycket, säger de Maiziere.

De ospecificerade varningar för terrorattacker mot europeiska mål som sedan några dagar ekat genom världens medier har beskrivits mycket skiftande av olika länder.

USA, Storbritannien, Frankrike och Sverige har höjt hotnivån och manat sina medborgare till ökad vaksamhet vid resor i Europa. Även Australien och Japan har uppdaterat sina råd till Europaresenärer.

På onsdagen varnade Frankrike för resor till Storbritannien.

Men den tyska regeringen har hela tiden verkat vilja tona ned riskerna.

Detta trots att de egna myndigheterna medger att hundratals potentiella terrorister rest till Pakistan för attentatsträning. I måndags rapporterades dessutom fem tyska medborgare ha dödats i CIA:s upptrappade drönarkampanj mot de Pakistanbaserade grupper som sägs ligga bakom den ökade oron.

Men de Maiziere kan inget bekräfta om den händelsen.

– Det som förvånar mig är att denna attack rapporteras ha hänt i förrgår i ett otillgängligt område av obemannade drönare, och samtidigt hittas id-kort. Det stämmer inte. Jag betraktar det som troligt, men inte bekräftat, säger ministern.

Terrorvarningarna ser ut att kunna få mycket stora konsekvenser för resandet. Antalet amerikanska sökningar efter flyg till en del europeiska länder har nästan halverats de senaste dagarna, uppger flygsökningssajten Skyscanner enligt den brittiska nyhetsbyrån Press Association.


Sverige finns bland de värst drabbade länderna, med 47 procent färre sökningar efter billiga flyg från USA till Sverige. För Frankrikes del har sökningarna minskat med 42 procent, Tyskland med 40 procent och Storbritannien med 35 procent.

Sedan det svenska utrikesdepartementet (UD) i måndags uppmanade resenärer att vara försiktiga vid resor till europeiska städer fortsätter folk att ringa och ställa frågor. Under tisdagen tog den konsulära avdelningen emot cirka 30 frågor.


Enligt UD:s presstjänst vill många veta om UD utfärdar några rekommendationer om resor. Det gör man inte, utan uppmanar bara utifrån de olika larmen och terrorvarningarna till ökad försiktighet

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.