Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Varnad läkare får fortsätta

  Privatläkaren Erik Enby som säljer naturläkemedel till svårt cancersjuka patienter har varnats av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN). Ändå fortsätter han sin verksamhet.
  - För att vi ska kunna ta ifrån honom hans läkarlegitimation krävs först ett yrkande från Socialstyrelsen, säger Annika Marcus, HSAN:s ordförande, till TT.
  Erik Enby, som tidigare fått två HSAN-varningar, uppmärksammades i ett tv-program i april. Där filmades han med dold kamera av en inskickad person som uppgav sig lida av elakartad lymfcancer. Läkaren sade att oftast orsakas en "åkomma" av en svampinfektion, att svampar finns i lymfvätska - och sedan säljer läkaren "mögelhämmande" blåbärsextrakt, pepparrot, gurkmeja och nässlor till personen för 8 273 kronor, långt dyrare än i en hälsokostaffär.
  - Det är svamp alltihop. Min egna efterforskningar visar det, säger Erik Enby till GP.
  Enligt egen uppgift har han fått långt fler än tre varningar från HSAN under sin karriär.
  Denna gång var han HSAN-anmäld av dottern till en svårt sjuk tidigare cancerpatient som avled i oktober 2005. I ett par veckor gick patienten på läkarens kur av korallmineraler, vitaminer och svavel som gav henne svåra magsmärtor i slutet av livet.
  - Hon kom själv och ville ha den här behandlingen. Ska jag neka henne det? Jag försöker hjälpa folk. Ska jag straffas för det? kommenterar Erik Enby själv händelsen.
  I sitt mycket långa svar till HSAN och på sin egen hemsida utvecklar han tankarna om att det är "mikrobiologisk ohyra" som attackerat kroppens vävnader och skapar sjukdomar.
  Visserligen kan hans terapier tyckas vara dyra, skriver läkaren. Men han påminner också om att med "resa och uppehälle till en privatklinik utomlands skulle en liknande kur kosta betydligt mer".
  HSAN:s bedömning är betydligt kortare. Nämnden finner att Erik Enbys teori om behandlingsprocessen "inte är biomedicinskt möjlig". Hans "handpåläggning" av kvinnans svåra tillstånd saknar "vetenskaplig förankring", skriver HSAN, och läkaren varnas.
  Det innebär samtidigt att han kan fortsätta sin verksamhet. I mars lämnade även Socialstyrelsen ett ärende mot läkaren till sitt vetenskapliga råd. Efter svar ska Socialstyrelsen överväga att begära att hans legitimation dras in.
  Erik Enby själv är säker på att han kommer att fortsätta och ser varningarna som revirtänkande och en strid mellan naturmedicin och andra skolor.
  - Jag kommer fortsätta, det kan du vara säker på, säger han till GP.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.