Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Varför lögn och förtal?

Ingen vill ha vård efter plånbok. Socialdemokraternas ihärdiga ljugande är gåtfullt.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Det viktigaste med regionvalet i dag är regionvalet – att invånarna i Västra Götaland har sista ordet om kollektivtrafik och valfrihet i vården. Det blir ett historiskt val. För första gången hålls ett regionval på en egen valdag, utan att hamna i skuggan av riksdagsval och kommunalval.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Olyckskorparna har varit många, dock finns hopp om ett bra valdeltagande. Hur som helst har valdebatten visat att regionens frågor bär och engagerar.

Hur skall kollektivtrafiken utformas? Alla partier vill ha ett enklare biljettsystem. De rödgröna partierna vill att resan skall kosta lika mycket oavsett om den företas från Gullspång till Göteborg eller från Grönsakstorget till Domkyrkan. Alliansen vill ha en zontaxa och har inte lyckats få svar på vad enhetstaxan skulle kosta.

Hur skall sjukvården utformas? Inget parti vill sälja ut sjukhus eller införa vård efter plånbok. Samtliga partier, även Socialdemokraterna, vill ha fler offentligt finansierade, men privat drivna alternativ i vården. Endast Vänsterpartiet säger uttryckligen nej till vård i privat regi. Men trots nästan total enighet i sak har sjukvården blivit den stora valfrågan.

Socialdemokraterna har drivit en mycket smutsig valkampanj, byggd på förtal och lögner. På partiets officiella valaffischer framställs valet som om Alliansen vill ersätta vård efter behov med vård efter plånbok. Att detta är politiskt förtal kan de socialdemokratiska politikerna omöjligen vara okunniga om. Och på gatan har sliriga antydningar rätats ut till ogenerade lögner.

I Partille har flygblad delats ut med påståendet att en förlossning kommer att kosta 20 000 kronor om Alliansen vinner valet. Det är lika osant som att Alliansen har för avsikt att sälja Näl-sjukhuset i Trollhättan.

Att Socialdemokraterna anser sig behöva lögnen som politiskt reskap är lika gåtfullt som ovärdigt. I en demokrati har vi råd att tala sanning om motståndaren och självrespekt nog att lita till den egna politiken.

För en gångs skull befinner sig rikspolitiken i Västsvensk skugga. Så även GP/Sifos väljarbarometer som visar jämt läge mellan blocken, men en uppgång för Socialdemokraterna. Kanske en liten Juholt-effekt.

15/5 -11