Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Varför ... ... heter det boxningsring när den är fyrkantig?

  Bara knogar, en cirkel i sanden och ett ego betydligt större än kroppshyddan. Inte mycket har förändrats sedan en av boxningens pionjärer Jack Broughtons dagar.
  I dag är boxningsringen, precis som det mesta, standardiserad; en fyrkant på en plattform, inhägnad av rep. Boxarna delas upp efter vikt och skydd är obligatoriskt. Men i tävlingsboxningens begynnelse fanns det inga handskar, inga tandskydd och ingen speciell boxningsring. Man ritade helt enkelt en cirkel på marken och i den möttes boxarna, tills en av dem inte reste sig mer eller gav upp. På den tiden var sporten snarare en mix av boxning och wrestling. Slag med knytnävarna var vanligast, men det gick också bra att kasta sin ner motståndare på marken och sedan hoppa på honom eller slå honom när han låg ner.

  När sporten sedemera utvecklades och "the Jack Broughton rules" kom till i mitten på sjuttonhundratalet utgick man också från en cirkel. John "Jack" Broughton, var det århundradets främste "barknogesboxare", som den halvdåliga översättningen lyder (bare-knuckle fighter). Han var den första boxare som sammanställde ett gäng regler som skulle gälla för boxning i tävlingssammanhang. Broughton, som trots allt verkar ha varit en omtänksam kille, sammanställde sina regler efter att en annan boxare dog av njurskador efter en match.
  Hans förhoppning var att de till en del skulle skydda boxarna från skador och bland annat infördes treminutersronder och räkning till tio för att förklara en boxare utslagen. Broughton arbetade med att ro folk över Themsen i London och var med den tidens mått mätt en jätte på nära två meter och hundra kilo. I likhet med dagens boxare hade han en kaxig framtoning och när han slutligen drog sig tillbaka hävdade han att han gjorde det obesegrad.

  Broughton var en pionjär inom boxningen och hans regler låg till grund för Queensberryreglerna som skrevs 1887, och som dagens boxning utgår ifrån. Men redan innan dess, 1838, införde det engelska boxningsförbundet den fyrkantiga ringen i samband med att de utformade "the London Prize Ring Rules". Exakt varför det blev en fyrkant är oklart, men då det skulle vara ett inhägnat, upphöjt område är den mest anammade teorin att det helt enkelt var enklast. Men då "ringen" var ett vedertaget begrepp för utrymmet där man boxades så fick det leva kvar.
  Hur det gick för Broughton? Jo, 1750 gjorde han dumt nog comeback i boxningsringen efter att en skotsk slaktare vid namn Jack Slack ska ha förolämpat honom, en boxartradition som dagens tungviktare utvecklat till en konstform. Skyhög favorit, sin ålder till trots, inledde Broughton matchen starkt, men till slut blev det en förnedrande förlust.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.