Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

"Varför byggs det inte fler bostäder?"

Peter Ahlborg är en av Göteborgs över 3 000 hemlösa. Han bor tillfälligt i en lägenhet i Gårdsten med ett kontrakt som omprövas var tredje månad.

Enligt socialstyrelsens rapport är 34000 personer i Sverige hemlösa i den meningen att de står utanför den ordinarie bostadsmarknaden. Är du förvånad?

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Jag är bestört men inte förvånad över att man nu har "upptäckt" fler hemlösa, även om det jämfört med senaste räkningen 2005 inte är samma definition på hemlöshet. Det stora problemet är att det råder bostadsbrist i flertalet kommuner och en närmast absurd situation i storstäderna. Varför byggs det inte fler bostäder i till exempel Göteborg?

Hur uppfattar du läget för egen del. Är du utestängd från bostadsmarknaden eller har du "bara" svårt att hävda dig på bostadsmarknaden?

- Jag tror att jag är utestängd på grund av betalningsanmärkning. Det är i alla fall så jag känner det. Alla ska göra rätt för sig men det jag har gjort står inte i proportion till straffet att inte komma in på bostadsmarknaden. Jag gråter blod när jag tänker på hur många andra som har ett helvete på grund av det.

Vad är det svåraste med att vara hemlös?

- Att du inte vet var någonstans du ska ta vägen. Det drar ofantligt med energi att veta att man har det så och gör det svårt att fokusera ordentligt på att hitta jobb och bli självförsörjande.

Mest läst