Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

"Fri konst ska vara fri, säger Carolina Falkholt när hon får höra om kommunens beslut.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Varberg vill köpa vaginamålning

Varbergs kommun vill köpa det omdebatterade konstverk som Nyköpings kommun vill måla över.

Konsthallen Lilla k och ungdomsgårdarna i Varberg lagt ett bud på 40 000 kronor på Carolina Falkholts verk Övermålning, en färgstark väggmålning.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

"Vi anser att det är ett bra konstverk som på ett tydligt vis ifrågasätter och penetrerar en viktig, aktuell och känslig fråga. Vi skulle bli stolta över att ha det i Lilla k och ungdomsverksamheten i Varbergs kommun. Det vore mycket olyckligt om verket förstördes eller målades över.", skriver Lars Carlsson, konstnärlig ledare för Lilla k, på Facebook.

- Jätteroligt att Varbergs kommun vill ta ställning för konsten, men jag hoppas ändå att Nyköping tar sitt förnuft till fånga och behåller målningen, säger Carolina Falkholt.

Men hur skulle det gå till att flytta verket?

- Det ska gå att extrahera ytskiktet, men det verkar ganska komplicerat, så förhoppningsvis slipper vi det.

Falkholt fick i höstas i uppdrag att utsmycka en vägg i en ny högstadieskola i Nyköping. I förra veckan färdigställde hon verket. Skällsord mot kvinnor har målats över med en färgstark kvinnokropp med en tydlig vagina. När hon kom hem till Göteborg fick hon ett mejl från sin uppdragsgivare som inte var nöjd med motivet och som undrade om hon inte kunde måla om det till "något mer subtilt."

Händelsen har väckt livlig debatt.

- Jag förstår att blivit debatt om detta. Det är något väldigt provocerande i en maktutövning av det här slaget, säger Carolina Falkholt.

Nyköpings kommun meddelar på sin hemsida att något beslut om en eventuell övermålning ännu inte är fattat. Det pågår en politisk diskussion som kommer att leda fram till beslut. Skolan kommer att invigas i höst.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.