Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

140683h1024.jpg
Den 20 april 1999 inträffade en av de värsta masskjutningarna någonsin, då två tonåriga pojkar sköt ihjäl tolv elever och en lärare vid Columbine High School i Colorado, USA. ARKIVBILD

Var tredje masskjutning sker i USA

Det finns ett direkt samband mellan mängden vapen i befolkningen och risken för masskjutningar. USA är i en klass för sig, visar forskning.

Att mängden vapen hänger samman med antalet masskjutningar kan tyckas som en självklarhet. Men faktum är att det har varit ont om empiriska bevis, något som vapenförespråkarna tagit fasta på, inte minst i USA.

Forskare vid University of Alabama gick igenom alla uppgifter om masskjutningar i 171 länder. En masskjutning definierades som en skottlossning som resulterade i minst fyra döda och som inte kunde sättas i samband med rån, gisslantagande, gänguppgörelser eller våld i hemmet.

Det visade sig att de fem länder med flest vapen per capita - USA, Jemen, Schweiz, Finland och Serbien - alla finns med bland de 15 länder som hade flest masskjutningar mellan åren 1966 och 2012.

-Det är knappast en tillfällighet. Mängden civila vapen i ett land är det som bäst förutsäger risken för en masskjutning, säger Adam Lankford, en av forskarna bakom studien som presenterades vid American Sociological Associations möte i Chicago nyligen.

USA sticker ut. Trots att dess invånare bara utgör fem procent av jordens befolkning inträffade nästan var tredje masskjutning (31 procent) i USA - ett land med cirka 200 miljoner civila handeldvapen.

Mest läst