Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Var tredje Göteborgskrögare följer inte lagen

Kökspersonal flyr när Skatteverket kommer. Personalliggare fejkas och entréavgifter går rakt ner i fickan. Var tredje Göteborgskrögare följer inte lagarna som ska stävja krogfusket.

Klockan närmar sig tolv och lunchgästerna droppar in på restaurang Othello på Östra Hamngatan.

Buffén står framdukad: pizzor uppskurna i bitar, några pastarätter och en generös salladsbar, kaffe och kaka. Ät så mycket du vill för strax under hundralappen.

Vid ett av borden med god uppsikt över kassan iakttar två personer alla som kommer in medan de själva tuggar i sig maten. En för anteckningar, medan försiktiga klick hörs från räknaren i den andres hand.

Ett klick för varje lunchgäst som kommer in.

När de två kontrollanterna är klara och lämnar restaurangen har 26 gäster klickats in i räknaren. Kanske sneddar de bara över spårvagnsspåren och gatan till Skatteverkets lokaler mitt emot.

Två dagar senare är deras kollegor tillbaka. De presenterar sig för ägaren och begär ut en förteckning över alla inslagna summor i kassan från det tidigare besöket.

Misstankarna bekräftas: två av tre luncher saknas.

"En stor del av försäljningen under lunchen den 9 november torde inte ha registrerats", skriver Skatteverket och kräver Restaurang Othello på 10 000 kronor i kontrollavgift enligt lagen som kräver att alla inköp ska slås in i ett godkänt certifierat kassaregister.

Restaurangen påförs samtidigt ytterligare 4 000 kronor i kontrollavgift eftersom två personer som jobbade inte var inskrivna i personalliggaren.

Restaurang Othello är långt ifrån ensamma.

GP har begärt ut samtliga beslut om kontrollavgift enligt de två nya lagarna om personalliggare och certifierade kassaregister. Det är två lagar som enligt Skatteverket dragit in många skattemiljarder. Bara lagen om att all verksam restaurangpersonal varje dag ska skrivas in i en liggare med uppgift om när de börjar och slutar dagen har, enligt myndigheten, bidragit till att göra 1,5 miljarder svarta kronor vita redan under lagens första två år, 2007 och 2008.

Efter viss tvekan och tal om onödig byråkrati ställer sig även Branschorganisationen Sveriges Hotell- och restaurangägare, SHR, i dag positiv till lagen.

- Vi kan väl inte annat än tycka att det är bra lagar, de har gjort mycket nytta för att öka seriositeten i branschen. Sedan är det lite krångligt ibland, men i dag med de elektroniska personalliggare som finns fungerar det alldeles utmärkt, säger Christer Johansson, ordförande för SHR Väst och en av Göteborgs mest kända krögare.

Men efterlevnaden i hans egen region haltar. 181 av Göteborgs restauranger och krogar med serveringstillstånd har en eller flera gånger påförts kontrollavgift. En siffra Christer Johansson beskriver som "tråkigt mycket".

Det är krögare av alla kategorier, från pizzerian med alkoholrättigheter ute i förorten till Christer Johanssons egna restauranger, såsom Park Lane och Restaurang Kometen.

Vid ett besök fann Skatteverket att en diskplockare och en bartender inte var inskrivna i Park Lanes personalliggare. Kort efter att Johansson och Leif Mannerström tog över restaurang Kometen fann Skatteverket att en i personalen inte fanns uppskriven.

Två rena misstag, enligt Christer Johansson:

- Det är rent slarv, vi är jättenoggranna med det här.

Lagen gör egentligen ingen skillnad på om bristerna är avsiktliga eller inte, berättar Peter Swedberg, skatterevisor som under många år arbetat med kontroller i restaurangbranschen. Men den som medvetet förfalskar eller inte alls skriver in sin personal i liggaren kan räkna med extra avgifter.

Hans kollega Inger Hofstedt räcker över en beslagtagen personalliggare för att illustrera hur det kan se ut när Skatteverket kommer på besök.

- Se särskilt på fyrorna och sjuorna, säger hon.

På flera rader i personalliggaren går det att misstänka att krögaren i efterhand krympt den redovisade arbetstiden för de anställda med små försiktiga pennstreck. En servitris som kom till jobbet klockan elva för att arbeta en heldag har blivit en deltidare som kom till jobbet först klockan 14, ibland så sent som 17. Ettor har blivit både fyror och sjuor - och krögaren kan betala ut en mindre andel vit lön.

I andra fall suddas siffrorna ut med en speciell penna för korsordslösare.

- Vi vet att försäljningen av de pennorna gått upp kraftigt på Claes Ohlson och vi har köpt in dem själva och har dem med oss ut för att se om det är den typen av bläck som använts. Men det vanligaste är nog ändå att man inte skriver in allt, särskilt in och ut-tider, för att komplettera i efterhand, säger Peter Swedberg.

Under veckans granskning av krogmiljön i Göteborg kommer vi flera gånger i kontakt med serverings- och kökspersonal som vittnar om det utbredda fusket.

En kvinna som arbetat i tjugo år på en lång rad etablerade krogar berättar hur en praxis växt fram om att restaurangarbete kan vara till hälften svart avlönat, hälften vitt. En uppgift som bekräftas av flera källor.

De oredovisade inkomsterna underlättas samtidigt av att ägaren ofta själv står i kassan också på relativt etablerade ställen, menar hon.

- Jag tror nog att det är lika mycket svart i restaurangbranschen i dag som tidigare, men det görs på ett annat sätt. När kassorna blir svårare att manipulera så tas de svarta pengarna ut från personalen i stället som får svarta löner.

Skatteverkets kontroller ger en inblick i svarta affärer och missförhållanden också på etablerade krogar och restauranger, längs Avenyn, Vasagatan och Linnégatan. Det var bara några år sedan som gömda flyktingar påträffades i köket på en restaurang på Avenyn.

På en krog på Linnégatan träffade kontrollanterna på en kvinna som vägrade uppge något annat än sitt förnamn på knacklig svenska. En provjobbare, förklarade krögaren som inte hade skrivit in henne i personalliggaren.

Restaurang Istället presenterar sig som en av Linnégatans första krogar. När Skatteverket kom dit vid en av sina kontroller smet en man ur kökspersonalen från platsen.

- Den som avvek var en tillfälligt anställd hos oss som jag inte kan ge dig namnet av hänsyn till honom. Han hade fått mycket tydliga instruktioner hur han skulle göra men bröt mot våra regler. Han har inte jobbat hos oss efter det, säger Iställets ägare Peter Forsling och vill understryka att de aldrig haft svart arbetskraft.

Under året kommer Skatteverket lägga mer kraft på att kontrollera kassahanteringen i baren. De kontrollerna har redan gett resultat.

- Våra kontroller har en tid varit styrd mot entré- och garderobsavgifter, men när vi var ute på Avenyn för 14 dagar sedan kontrollerade vi också barkassorna och kunde se att kontanter lades rakt ner i lådan, berättar Peter Swedberg.

- Jag blev faktiskt förvånad över att det skedde så öppet, säger Inger Hofstedt.

Skatteverkets revisorer har rätt att göra kontrollköp för att avslöja fusk. Kontrollköp i kombination med kundräkningar som i efterhand kontrolleras mot inslagningarna i kassan har avslöjat flera krögare runt Avenyn, bland annat kunde Skatteverket vid en kontroll mot Dancing Dingos entré visa att bara en del av entréavgifterna slogs in. Resten låg oredovisat.

Dancing Dingos ägare vill inte kommentera uppgifterna.

Tillbaka på Othello, tvärs över gatan till Skatteverkets kontor. Krögaren Anthonello Garripoli menar att allt var praktikanternas fel.

- När Skatteverket var här första gången hade jag två praktikanter som gick i åttan ensamma i lokalen, jag var själv på möte. De lade rikskupongerna i ett glas vid kassan och det upptäckte jag för sent.

Även de två som inte var inskrivna i personalliggaren var praktikanter, menar Anthonello Garripoli och tillägger:

- Nu har jag slutat ta praktikanter.

Mest läst