Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Var nära att dö av spice

Han har rökt spice i fem år. Varit nära att dö och under en tid försörjt sig på att sälja drogen. Nu sitter han på ett behandlingshem och vill varna ungdomar för "det jävla spicet".

Vi kan kalla honom Robin. Han är 26 år och genom några kompisar kontaktade han GP när han fick höra om artikelserien Spicevågen.

– Jag har ett tydligt budskap till ungdomar: Rör inte spicet! Jag är skyldig dem det eftersom jag sålt spice och förstört för många, säger han.

Läs också: Efterlyser tydligare åtgärder mot spice

Sedan några veckor tillbaka är han tvångsomhändertagen enligt LVM (lagen om vård för missbruk) och finns bakom låsta dörrar på ett behandlingshem. Det är han tacksam för.

– Annars hade jag fortfarande rökt spice, säger han. Och i förlängningen är det samma sak som att begå självmord. Jag fick hjärtstillestånd för en och halv månad sedan och hamnade på sjukhus.

Robin växte upp under svåra förhållanden och har tagit droger sedan han var 16. Det började med anabola steroider. I sprutform. Han tränande på gym, var ganska tanig och ville öka sin muskelmassa.

– Jag var ganska vild då, säger han. Mina kompisar och jag var ute och slogs en del. Men kompisarna tröttnade på att jag inte kunde välja när vi skulle fajtas.

Robin hade problem med att kontrollera sina aggressioner. Han beskriver det som att det blixtrade till och allt blev svart. En stund senare vaknade han till och kunde upptäcka att han stod och slog på en kille. Kompisarna tipsade om marijuana. Det skulle lugna ned honom, sa de.

För Robin stannade det inte vid marijuana. Han gick vidare till tyngre droger och har missbrukat både heroin och amfetamin. Och slutat med det.

– Sedan är det där jävla spicet. Jag har försökt lägga av, men man blir mer beroende av spice än av heroin, säger han. En gång blev jag förlamad i typ fem minuter, men så fort jag kunde röra mig började jag blossa på skiten igen.

– Det har slått ut tarmen och jag har ryckningar i handleden. Jag har hamnat på sjukhus flera gånger och fått ringa ambulans för mina kompisar som bara poff har singlat ned.

Under en månad fick han köras med ambulans till sjukhuset tio gånger efter att ha blivit förgiftad av spice. Han svimmade, spydde och hade värk i magen. Ändå fortsatte han med drogen.

– Jag har en kompis kompis som dött på grund av spice. En annan kompis tappade minnet och kom inte ens ihåg vad han hette. Det är många sådana grejer som händer.

Robin har missbrukat spice i fem år. Den senaste tiden, innan han kom till LVM-hemmet, hade han kontakt med en som tillverkade spice. Robin sålde drogen vidare till andra missbrukare. Ryktet om att han sålde spreds genom kompisar, berättar han.

– Jag försörjde mig på det och tjänade en del pengar, cirka 25 000 kronor i fickan per månad. Plus att jag fick pengar från soc.

Han säger att de flesta som köpte spice av honom var vuxna, men det fanns också 16-17-åringar bland hans kunder. "Men jag gillade inte att sälja till minderåriga".

Den spice som varit i omlopp under den senaste tiden beskrivs som mycket kraftfull. Den har orsakat flera förgiftningsfall och tros även ligga bakom flera dödsfall bland unga. Enligt Robin är denna blandning flera gånger så stark som tidigare spice.

Varför väljer unga människor att ta spice?

– Man börjar för att man gillar marijuana och att det inte syns på drogtester. Risken att åka fast är liten. Och det är mycket billigare än marijuana. Vissa sorter har liknande rus. Andra är som att få en slägga i huvudet. Du vet inte hur det slår.

Robin tyckte att spice lindrade hans smärta och ångest i stunden – det var som han blev helt nollställd. I stället fick han andra krämpor.

– Det slår ut de inre organen. Jag kan fortfarande, drygt två veckor efter att jag slutat, få krampanfall . Faller ihop ligger och skakar. Och det finns ännu ingen forskning om vilka biverkningar det ger i längden.

Robin har aldrig haft ett jobb. Trots att han hade lätt för sig i skolan, hoppade han av gymnasiet.

– Jag har ägnat mig åt droger och kriminalitet i tio år. Det är nog nu. Det är tur att jag kan vända på steken innan den är helt bränd. Jag vill skaffa ett hus, ta körkort, bilda familj och leva ett vanligt Svenssonliv.

Han har planer på en yrkesutbildning och vet vad han vill jobba med. Och han vill flytta från Göteborg för att kunna starta på nytt.

– Jag vill ge mig själv en ärlig chans, säger Robin.

 

Fakta: Spicevågen

GP har i en serie artiklar under hösten belyst ungdomars missbruk av nätdrogen spice.

Substanserna i drogen byts hela tiden ut för att kringgå lagen om vad som är narkotikaklassade ämnen. Osäkerheten kring doseringen kan därmed bli ödesdiger.

Runtom i landet har flera fall av förgiftningar har rapporterats under hösten.

I Göteborg fick sex ungdomar föras till sjukhus, troligen förgiftade av spice. Tidigare samma månad hittades en 18-årig kille död och en 14-årig flicka medvetslös i en lägenhet i Alingsås. Spice misstänks ligga bakom.

Minst 52 personer har dött av olika internetdroger sedan 2010. I dagsläget sker ungefär två förgiftningar om dagen. I år kommer minst 750 att ha förgiftats av nätdroger.

Mest läst