Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
kanin
ARKIVBILD.

Vanvårdade kaniner blir svensk hund- och kattmat

Kaniner som vanvårdas under uppfödningen används som råvara i svensk hund- och kattmat, skriver Svenska Dagbladet.

En djurskyddsrapport som Svenska Dagbladet tagit del av avslöjar grava missförhållanden och överanvändning av antibiotika på kaninfarmer i Syd- och Mellaneuropa.

Det är djurskyddsorganisationen Compassion in world farming, CIWF, med stöd av World animal protection Sverige, som slår larm om att kaninköttet som finns i flera vanliga hund- och kattmatssorter som säljs i Sverige importeras från länder med utbredd vanvård och kraftig överanvändning av antibiotika.

På farmerna trängs flera kaniner i samma bur där varje kanin endast har ett utrymme motsvarande ett A4 ark av skrivpapper att röra sig på. De har ingen möjlighet att sträcka på sig, byta ställning eller hålla öronen upprätt, rapporterar djurskyddsorganisationen CIWF.

Filmer från CIWF visar på stora brister i renhållningen kring djuren. Den dåliga hygienen bidrar bland annat till infektioner och andra sjukdomar som överbehandlas med antibiotika, skriver SvD.

Sveriges Veterinärförbund är kritisk till den utländska kaninuppfödning som avslöjas i rapporten.

– Det här är en helt förkastlig djurhållning som vi definitivt inte ska importera till Sverige. Vi har en portalparagraf i Sverige om att djuren ska hållas i en god djurmiljö och ges möjlighet att bete sig naturligt, säger Johan Beck-Friis, informationschef på Sveriges Veterinärförbund, till tidningen.

De 16 granskade anläggningarna ligger i fem länder: Cypern, Grekland, Italien, Polen och Tjeckien.

Mest läst