Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Vantarnas beskyddare ställer ut

  Har du tappat en vante i vinter? Det finns stor chans att konstnären Erik Berglin hittat den och hängt upp den på ett staket i Allén.
  - Jag tycker att den här funktionen saknas idag, jag vill skapa ett allmän hittegodscentral, säger han.

  117 stycken vantar hänger upphängda i säkerhetsnålar på staketet precis vid Järntorget. Upphovsmannen Erik Berglin har samlat vantar och handskar hela vintern.
  - Man går inte till polisen med en vante, jag tycker att det här behövs. Ett ställe dit man kan gå om man tappat bort något litet, säger han.

  Människor som går förbi tittar fascinerat, en del kommer fram och pratar och frågar. Alla verkar tycka att det är ett bra initiativ.
  - Några tjejer undrade om jag var kristen och höll på att sona mina synder.

  Vantarna har han hitta lite överallt när han varit ute och gått. En del har varit riktigt illa däran men Erik Berglin har tagit hem dem och tvättat och lagat dem.
  - En del har nästan varit en del av asfalten, som man inte ens velat ta i med tång, men jag har putsat upp dem igen, nu är de nästan som nya, säger han.

  Erik Berglin berättar att han tycker om att verka i det offentliga rummet, att utsätta människor för konst utan att de vet om det.
  - Man kan kalla det här för konst men det har också en funktion. Mycket samtidskonst bygger på förförståelse och referenser till annan konst, det blir lätt obegripligt för någon som inte är insatt. I just det här arbetet vill jag komma bort från det, säger han.

  Förhoppningen är att andra också ska hänga upp borttappade saker som de hittat.
  - Jag har lämnat en påse med säkerhetsnålar här bredvid så att folk kan hänga upp sina egna fynd, men också så att punkarna inte ska ta ner vantarna för att komma ut nålarna, säger han och skrattar.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.