Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Vanställt rådjur i trädgård

När Ola Enbågen på måndagen hämtat sin GP i brevlådan mötte han en grotesk varelse i rådjursdräkt.

- Det såg verkligen inte trevligt ut, berättar Ola Enbågen, som bor i en villa på Kungsladugårdsgatan, mitt i Göteborg.

Varelsen han mötte var en rådjursbock med perukhorn, en åkomma som gör att hornen fortsätter att växa och växa för att till slut täcka både ögon och öron – om bocken lever så länge.

- Bocken hoppade fram från rhododendronbuskarna och försvann mot Slottsskogen. Men en stund senare upptäckte jag att han fanns kvar. Då tog jag några bilder på honom genom fönstret.

Perukhorn är en hormonell åkomma som gör att bocken på våren inte fejar sina horn, alltså inte skaver av den plyschliknande basthud som täcker hornen. När basthuden får sitta kvar hårdnar inte hornen och dessa slutar inte heller att växa.

Perukhorn är relativt vanligt bland rådjur men ovanligt bland andra vilda hjortdjur. Det finns dock exempel på älgar med vanställda och förstorade horn.

Fejningen styrs av bockens könshormoner. Om testiklarna är underutvecklade eller drabbats av någon sjukdom uteblir fejningen och resultatet blir perukhorn.

Ola Enbågen berättar att han då och då får besök i trädgården av rådjur.

- Men det har varit friska djur. Den här såg vanställd ut.

Enligt Leif Lithander, naturvårdsintendent på Naturhistoriska museet, som tittat på Olas bilder, är det ingen tvekan om att det handlar om ett perukhorn.

Ska man försöka avliva bocken för att minska lidandet?

- Jag är skeptisk till att man ska ut med bössan så snart det är något, säger Leif Lithander. Så länge det inte växer ned över ögonen så tror jag inte han har några större problem på grund av sina horn.

Är det inte tungt att bära ett sådant horn?

- Det här djuret har ju några år på nacken och har klarat vintern. Men man bör ha honom under uppsikt och växer hornet ned över ögonen får man plocka honom.

Mest läst