Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

regiondragare.jpg

"Valet kan bli trampolin för de små partierna"

En vecka kvar till omval i regionen. Tre partier har möjlighet att möblera om rejält i Västra Götalands politiska landskap. Men det finns bara plats för en utmanare.

– Den här typen av andrarangsval öppnar för att det kan gå riktigt bra för små utmanare. Väljarna är mer rörliga än i nationella val, säger Henrik Oscarsson

Han är professor i statsvetenskap och leder Som-institutet, ett mecka för alla valforskare inom akademin.

Två av partierna som utmanar de etablerade sitter redan i regionfullmäktige: Sjukvårdspartiet sedan 1998 och Sverigedemokraterna sedan i höstas. Till omvalet kandiderar också Vägvalet som skrällde i Göteborg och fick fem mandat i kommunfullmäktige på sitt motstånd mot trängselskatter.

– Omvalet kan bli en trampolin för småpartier men i den här typen av val finns det inte plats för mer än en utmanare. Senast var det Piratpartiet som lockade drygt sju procent av väljarna i EU-valet, säger Henrik Oscarsson.


"Behöver en knäpp på näsan"
Vid busstationen i Lilla Edet flaxar Vägvalets flaggor. Peder Larsson delar ut flygblad och valsedlar. Han står inte på listan och vill inte kalla sig politiker.

– Jag är med för att jag ogillar det här med trängselskatter så hårt.

Partivännen Ragnar Nielsen fyller i:

– Skulle vi få tio procent måste det hända något. De etablerade partierna behöver en knäpp på näsan.

Forskningen visar att de som väljer att rösta på partier som säger sig utmana makten ofta har lågt förtroende för politiken och för de valda representanterna.

– De här väljarna är ute efter att ställa till småkaos i en politisk miljö som de inte bryr sig så mycket om. Om en fråga, som trängselskatter, är avgjord eller inte spelar inte så stor roll, säger Henrik Oscarsson.


Lätt att ställa upp i val
Ann-Cathrine Jungar forskar om folkomröstningar och populistiska partier och hon ser en ökad rörlighet bland väljare runtom i Europa.

– I dag är det lätt att skapa opinion via nätet och sociala medier. Men att sedan ställa upp i val kräver en annan organisatorisk kapacitet, säger Ann-Cathrine Jungar.

Nyligen fick Sannfinnländarna ett genombrott och blev tredje största parti i Finland. Sverigedemokraterna har visserligen andra rötter men är, liksom Sannfinnländarna, Dansk folkeparti och norska Fremskrittspartiet, kritiska till sina respektive länders invandringspolitik och till EU. Det gemensamma för de här partierna är en uppdelning av världen i "vi" och "dom" och ett budskap om att stå för den sanna folkviljan.


Populistiska
Henrik Oscarsson är dock tveksam till termen populistisk.

– Alla nya partier beskrivs som populistiska. Det sa man om Socialdemokraterna på 1880-talet och om Centerpartiet och Miljöpartiet. Protestpartier är en mer neutral beskrivning.

Sjukvårdspartiet är ett typiskt protestparti. Kodord som "de små människorna" och "folkvilja" ligger bra i regionrådet Billy Bertilsons mun. Partiet har funnits med på regional nivå i Västra Götaland i snart femton år. Tillsammans med andra lokala sjukvårdspartier kommer det att kandidera till riksdagen 2014. På programmet finns, som väntat, kritik mot etablissemanget och mot EU.

Men just nu gäller det för Billy Bertilson och hans Sjukvårdsparti att klara sina mandat i regionfullmäktige. I en Sifo-undersökning i veckan hamnade partiet under treprocentsspärren.

Sedan valet samarbetar Sjukvårdspartiet med de rödgröna i regionen. Tidigare har de haft uppgörelser med de borgerliga partierna.


Oro för kaos
Socialdemokratern och Moderaterna, de två stora i regionen, försöker att spela ner utmanarpartiernas betydelse men oron för en kaotisk parlamentarisk situation skiner igenom.

– Att rösta på Vägvalet är bara en protest som kan leda till allmän röra. Det enkla budskapet till väljarna är att det blir dyrt och dålig kvalitet, säger regionrådet Johnny Magnusson (M).

Regionstyrelsens ordförande Gert-Inge Andersson (S) tycker att samarbetet med Sjukvårdspartiet fungerat "relativt bra". Sverigedemokraterna kan han inte tänka sig att samarbeta med, knappast heller Vägvalet.

– Vi har det bästa av valsystem men ett vågmästarparti kan få väldigt mycket inflytande. Vi driver vår egen kampanj och så får vi se hur valutslaget blir.

Rent teoretiskt skulle de mindre partierna kunna ingå ett valtekniskt samarbete för att öka chanserna till inflytande. Men dels kämpar de om samma väljare, dels finns en del personmotsättningar efter höstens val.


Vildar
Vägvalet kom in med fem mandat i kommunfullmäktige i Göteborg. Ganska snart hoppade två ledamöter av och blev politiska vildar som inte ens röstar med Vägvalet när det gäller hjärtefrågan trängselskatt.

– De två som är vildar nu kom från Sjukvårdspartiet som vi samverkade med inför valet. Nu vet jag inte vad de har för agenda och många är irriterade över att de blockerar våra platser, säger Theo Papaioannou, Vägvalets gruppledare.

Billy Bertilson, som leder Sjukvårdspartiet, ger igen.

– Vägvalet, vad är det för parti? Det är en släktklan som bedriver klanpolitik. Dem går det inte att samarbeta med.

Patrik Ehn, SD:s gruppledare i regionen, anlägger en statsmannamässig ton och trycker på ord som "ansvar" och "långsiktig".

– Sjukvårdspartiet är struligt och bråkigt. Vägvalet drabbat av avhopp. Vi är en stabilare samarbetspartner, men jag förstår att de stora partierna har svårt att göra upp med oss i en så stor region som Västra Götaland.


Svårt med skillnader
Under tiden försöker väljarna att hitta skiljelinjerna i regionpolitiken. Inte så enkelt efter uppgörelsen om infrastrukturpaketet och i en debatt där alla pratar om att sätta "patienten i centrum".

– Varje gång de etablerade partierna säger att de är överens bjuder de in partier som Vägvalet, säger statsvetaren Henrik Oscarsson.

Vägvalet

• Bildades 2010.

• Profilfråga: motstånd mot trängselskatter.

• Fick i höstas fem mandat i kommunfullmäktige i Göteborg, två ledamöter har hoppat av och blivit politiska vildar.

Sjukvårdspartiet

• Bildades 1998, har tidigare hetat Sjukvårdspartiet - Folkets vilja.

• Profilfråga: bevara närsjukhus, mer pengar till vården.

• Har haft mandat i regionfullmäktige sedan 1998, har nu sju. Har samarbetat både med de borgerliga partierna och nu med de rödgröna.

Sverigedemokraterna

• Bildades 1988

• Profilfråga: restriktiv flyktings- och invandringspolitik

• Kom i höstas med i regionfullmäktige för första gången, har sju mandat.

Henrik Oscarsson, professor i statsvetenskap:

"Det är väldigt svårtippat. Jag skulle vara nöjd om det är över 50 procent. Uppåt 70 som vissa tippar vete katten."

Johnny Magnusson, moderat vice ordförande i regionstyrelsen:

"Jag blir glad för varje procent över femtio. Jag är tyvärr inte alls så optimistisk som Gert-Inge."

Gert-Inge Andersson, socialdemokratisk ordförande i regionstyrelsen:

"Jag tror att det blir mellan 67 och 69 procent."

Theo Papaioannou, Vägvalet:

"Jag hoppas på 60 procent. Ur demokratisk synvinkel skulle det vara problematiskt om det blev lägre."

Billy Bertilson, Sjukvårdspartiet:

"Blir det fint väder ska det mycket till för att folk ska åka in från kolonilotter och annat för att rösta. Vi får väl hoppas att det blir över 60 procent."

Patrik Ehn, Sverigedemokraterna:

"Hoppas verkligen att det blir över varannan som röstar men jag befarar att det kan bli som i EU-valet."

Regeringen avsätter 44,5 miljoner till omvalen i Västra Götalands läns landsting och Örebros nordöstra valkrets.
Själva genomförandet beräknas kosta 39,3 miljoner kronor.
Partierna får 5,2 miljoner extra till informationsinsatser.
Källa: Vårändringsbudget för 2011

Mest läst