Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Valde segelbåten framför banken

  Öppna varv på Orust är i full gång. Helgens stora dragplåster är Handelsbankens förre vd Arne Mårtensson. Nyligen tillbaka efter en tre års jordenruntsegling visar han sin båt Yaghan i Ellös.

  Trots att det är en helt vanlig fredag och dessutom duggregn är det många som kommer till Öppna Varv redan första timmen. Under helgen förväntas över 20 000 besökare till Ellös, Henån, Kungsviken och Vindön.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Till skillnad från båtmässan i Göteborg dominerar segelbåtarna på Orust. I år presenteras tolv nya modeller som får världspremiär och ytterligare 14 som visas för första gången i Sverige.

  Kön på bryggan ringlar lång vid Arne och Heléne Mårtenssons Yaghan, en 62 fot Hallberg Rassy. Många vill höra om strapatser, andra har en egen dröm att komma ut på världshaven.

  Det väckte viss förvåning när Arne Mårtensson hoppade av en framgångsrik karriär på Handelsbanken. Men det har han inte ångrat.

  - Jag började med en Albin Stratus som jag kappseglade med. Sedan hade vi en Hallberg Rassy 46 men bytte till 62. Vi skulle vara ute i tre år ville att seglingen skulle bli en njutning. Och i Antarktis och Patagonien behövs stora dieseltankar.

  I maj släpptes boken Vid nytt roder, och i juli kom paret tillbaka till Sverige efter 57 184 sjömil. Men Arne Mårtensson verkar inte direkt sugen på att dra på sig kostymen igen.

  - Vi kommer att vara hemma något år men vill fortsätta göra långseglingar. Ett gott råd till andra som ska iväg är att alltid ha bra väderinformation, säger Arne Mårtensson som själv hamnade mitt i stormen med trasig mottagare på södra Oceanen.

  Elisabet Paulson och Christian Lönnqvist från Kullavik väntar på sin tur att komma ner i Yaghan.

  - Vi har en Elan 40 och funderar på längre seglingar. Kanske Skottland och Medelhavet först.

  Christian vill gärna längre bort.

  - Jag växte upp på fyrplatsen Ursholmen och har sett hur det kan storma, säger Elisabet som är mer tveksam.

  Trots alla vackra båtar i flermiljonklassen så var husbåten Vågen en av de mer roliga inslagen på Öppna Varv. En skapelse på 50 kvadrat som liknar en korsning mellan en ubåt och ett strykjärn.

  Vågen är klassad som båt, har två 140 hästars dieselmotorer, två bogpropellrar och gör tio knop.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.