Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Snirkliga, raka, gammaldags, moderna ... en policy har tagits fram som ska vara till hjälp vid inköp av nya utemöbler i stadsdelarna.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Val av utemöbler i stan ska bli mer medvetna

  Snirkliga mjuka soffor eller hårdare varianter med rak rygg. Nu ska olika stadsdelars identitet lyftas fram när kommunen köper nya möbler.

  "Göteborg är de små stadsdelarnas stad, alla med sin egen unika karaktär". Så heter det i pressutskicket om den splitternya policyn för stadens möbler som just klubbats igenom. Möbeltänket är en del i Göteborgs stadsmiljöpolicy som går ut på att "skapa harmoni i stadens gestaltning".

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Helena Bjarnegård på park- och naturförvaltningen projektleder Stadens möbler, som policyn kallas.

  - Den gäller nu på allmänna platser utomhus som gator, parker, knutpunkter och torg, säger hon.

  Policyn ska vara en hjälp vid nyinköp av alltifrån möbler till lyktstolpar, cykelställ och papperskorgar. Tanken är att lyfta fram olika platsers unika identitet runt om i stan.

  - Det är inte så att vi byter ut allting nu. Istället handlar det om en hjälp vid inköp av nytt när det gamla gått sönder eller slitits ut, säger Helena Bjarnegård.

  Två ytterligheter i stadens identitet skulle kunna vara Slottsskogen med parkmiljöer från slutet av 1800-talet och de moderna knutpunkter för kollektivtrafik som nu byggs bland annat vid Gamlestaden.

  - Som det är i Slottsskogen i dag är det ett sammelsurium av olika bänkar. Nu säger vi att grunden framöver ska vara en klassisk parksoffa, med sväng i ryggen och ett bra armstöd, säger Helena Bjarnegård.

  För området runt de nya hållplatserna gäller i stället något helt annat.

  - Där får man utgå från en mer modern soffa. Kanske en galvad med mer raka linjer, säger Helena Bjarnegård.

  Policyn till trots ska det även i framtiden vara okej att köra en annan stil än den förväntade.

  - Vissa platser kan ges en helt annorlunda gestaltning och kan få sticka ut. Men valen ska göras mer medvetet än i dag, säger Helena Bjarnegård.

  Stadsmiljöpolicyn tas fram av park- och naturförvaltningen, trafikkontoret och stadsbyggnadskontoret gemensamt inom ramen för Trygg vacker stad. Stadens möbler är den andra policyn som ligger klar. Stadens golv är redan igång medan Stadens ljus och Stadens färg står på tur under året.

  Syftet med hela Stadsmiljöpolicyn är att få en genomtänkt gestaltning av markbeläggning, möbler, träd och ljus.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.