Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Vakna ur törnrosadrömmen!

  I ett svar till Christopher Rådlund skriver Sinziana Ravini att hon inte tror att Rådlunds ghettologik skulle göra vårt konstliv mer inkluderande eller pluralistiskt.

  Christopher Rådlund och Johan Lundberg måste vakna ur sin törnrosadröm och börja bekanta sig med verkligheten. Det finns inga totalitärt enkelriktade konsthögskolor i Sverige längre. På Valand ges exempelvis kurser i både modellkroki och muralmåleri. Och vad gäller författarnas bittra kamp mot modernismen, så är det bara att gratulera! Välkommen till samtiden! Till postmodernismens mer än 40 år långa kamper och globaliseringens intresse för gamla traditioner, såväl västerländska som icke-västerländska!

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  I dag tänker man det nya genom det gamla. Men till skillnad från Rådlund som stirrar sig blind på den europeiska klassicismen utan att ta itu med dess ideologiska konnotationer, färdas vår tids intressanta konstnärer genom alla möjliga tidsrum. De förvandlar konsthistorien till ett labyrintiskt spegelkabinett som ifrågasätter gränsen mellan nu och dåtid och inte till en käpp att slå folk i huvudet med. Nej, om det är något som är enkelriktat så är det figurations­författarnas konstsyn. Vad de vill ha, är särskilda skolor i klassiskt figurativt måleri. Jag tror knappast att en sådan ghettologik skulle göra vårt konstliv mer inkluderande eller pluralistiskt. Vill de bevara sin annanhet genom en självexotiserande freakshowlogik så fine with me. Men de får vara beredda på att deras elever så småningom kommer göra uppror mot upproret.

  Att Johan Lundberg nu viftar med Marcel Duchamp i sin senaste Expressen­artikel är minst sagt tragikomiskt. Var allt bara ett socialt experiment? I så fall tillhör deras provokation den modernistiska provokationstradition de vill undkomma. Som Duchamp sade kommer morgondagens stora konstnärer att gå under jorden. Vi får hoppas att de inte kommer grävas upp av några mediekåta curatorer som fått både konsthistorien och samtiden om bakfoten.

  $1