Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Vad menar hon? Anser utrikesministern att palestiniernas situation är den yttersta orsaken till terrordåden i Paris? Om inte, varför då dra in den konflikten i ett resonemang om jihadism och terror i Paris? skriver debattörerna.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Vad har Israel med Paris att göra?

Varför väljer utrikesminister Margot Wallström (S) att dra in palestiniernas situation i en diskussion om terrorn i Paris? Liknelsen mellan det som orsakar knivterrorn mot civila israeler och orsakerna till terrorn i Paris är obefintlig, skriver bland andra Lisa Abramowicz, Svensk Israel-Information.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

"För att motverka radikaliseringen måste vi tillbaka till situationen som den i Mellanöstern där inte minst palestinierna ser att det finns ingen framtid för oss. Vi måste antingen acceptera en desperat situation eller ta till våld."

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Orden är utrikesminister Margot Wallströms (S) och fälldes i SVT morgonen efter terrordåden i Paris som ett svar på en fråga om radikaliseringen av unga som strider för IS.

Varför väljer utrikesministern att dra in palestiniernas situation i en diskussion om terrorn i Paris?

En välvillig tolkning av uttalandet är att det är en liknelse mellan det som orsakar knivterrorn mot civila israeler och orsakerna till terrorn i Paris; unga som radikaliseras för att de är desperata och måste "ta till våld". Men det är inte endast en liknelse som haltar. Den är obefintlig.

Drivs av en övertygelse

Även om olika analytiska perspektiv kan anläggas på det som skett i Paris handlar terrordåden i grund och botten om människor som drivs av en övertygelse. Eller som DN:s Michael Winiarski uttryckte det i söndagens tidning: "Det krävs insikt om att IS står för absolut ondska."

Terroristernas värderingar och verklighetsuppfattning är principiellt annorlunda de värderingar som ligger till grund för demokratiska öppna samhällen. Det är övertygelsen, dödskulten och de totalitära idéerna som driver terroristerna. Sedan kan socioekonomiska och kulturella omständigheter vara förstärkande eller försvårande för terrorismens utbredning. Åtskilliga undersökningar visar att terrorister oftast inte är fattiga, outbildade och utsatta människor. Däremot är de oftast personer som väljer att handla efter sin övertygelse.

Finns ingen likhet

Inte på något sätt kan det som skett i Paris förklaras av att det är en "desperat situation" som driver terroristerna i IS till att "ta till våld".

Det finns inte någon likhet mellan den palestinska knivterrorn mot oskyldiga israeler och terrordåden i Paris – mer än att båda handlar om terror. Massmorden i helgen utfördes av religiöst radikaliserade personer medan många palestinier som utför terrordåden i Israel är sekulariserade.

Orsaken till knivterrorn i Israel kan förklaras med en bekräftande och uppmuntrande attityd från den Palestinska myndigheten, PA, och framförallt från terrorgruppen Hamas, som styr Gaza.

Rent antisemitiska motiv ligger också bakom många av terroristernas handlingar. Nätet flödar av instruktioner och hyllningar med starkt antisemitiska inslag till terroristernas dåd. Om det endast hade varit israeliska bosättningar, vägspärrar eller arbetslöshet som orsakat terrorn måste vi kunna förklara varför terrorn inte utbrutit tidigare när palestinierna befann sig i en ännu mer "desperat situation"?

Kompakt tystnad

Margot Wallström och den svenska regeringen har varit tysta när israeliska 13-åriga barn på väg till kiosken eller 80-åriga damer på väg hem blivit huggna i ryggen. En allmänt hållen formulering på twitter är allt som hörts. Sedan kompakt tystnad.

Kanske har vi en utrikesminister som anser att Mellanösterns problem till stor del beror på konflikten mellan Israel och palestinierna? Är det skälet till att hon nästan tvångsmässigt drar in palestiniernas situation i en diskussion om terrorn i Paris, som egentligen inte har något med konflikten mellan israeler och palestinier att göra? Är hon samma andas barn som socialdemokraten Pierre Schori som i SR, också i söndags, sade att Netanyahu och Israel bygger ett kalifat i Israel. Så talar endast den som aldrig förstått skillnaden mellan demokrati och diktatur, mellan barbari och civilisation.

Även om konflikten mellan Israel och palestinierna löstes i morgon skulle det inte på något sätt påverka IS terrorhot mot Europa. Det skulle inte heller påverka Boko Haram i Nigeria, Hizbollahs och Hamas målsättningar om att förgöra Israel, IS rensning av kristna och andra minoriteter i Syrien och Irak, Assads terror mot sin egen befolkning i Syrien eller al-Qaidas terrorism.

Så varför denna liknelse?

Anser utrikesministern att palestiniernas situation är den yttersta orsaken till terrordåden i Paris?

Om inte, varför då dra in den konflikten i ett resonemang om jihadism och terror i Paris?

Lisa Abramowicz

generalsekreterare Svensk Israel-Information

Ulf Öfverberg

ordförande Samfundet Sverige-Israel Stockholm