Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 2

Vaccin ingen garanti mot influensan

Flera personer har insjuknat i influensa, trots att de varit vaccinerade. - Det är sällan som vaccin är hundra procent säkert, säger smittskyddsläkaren Charlotte Larsson.

I lördags avled en sjuårig pojke efter att ha drabbats av svininfluensan, och frågorna kring influensan är många. Smittskyddsläkaren Charlotte Larsson har svaren.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Hur farlig är influensan egentligen?

- Den pojke som avled hade underliggande kroniska sjukdomar, så det var speciella omständigheter.

- Årets säsongsinfluensa bär på tre typer av virus, och det är sagt att om man tillhör en riskgrupp så ska man vaccinera sig. Det är också utökade riskgrupper i år.

Några personer har sjuknat in trots att de varit vaccinerade, hur kommer det sig?

- Det är sällan som vaccin är hundra procent säkert. Det är ingen fullständig garanti mot att bli sjuk. Men det kan också vara så att även om man insjuknar, så blir sjukdomen mildare än om man inte hade varit vaccinerad. Sen är det så också att äldre svarar sämre på vaccin.

Vilka är riskgrupperna?

- Alla personer över 65 år, personer med hjärt- eller lungsjukdomar, kraftigt överviktiga, personer med nedsatt immunförsvar och barn med flerfunktionshinder. Sen så är riskgrupperna utökade med gravida kvinnor som inte vaccinerades mot svininfluensan förra året.

Hur viktigt är det att vaccinera sig om man inte tillhör någon riskgrupp?

- Det finns ingen allmän rekommendation om att man ska göra det då.

Vad bör man tänka på för att inte bli smittad eller sprida smittan vidare?

- Det viktigaste är att tänka på att hålla sig hemma om man är sjuk, så att man inte sprider smittan vidare. Om man insjuknar väldigt mycket bör man söka vård. Men sen behöver man inte gå runt med handsprit i handväskan. Oftast räcker det med en handtvätt med vanlig flytande tvål.

Är det för sent att vaccinera sig nu?

- Nej, det är det inte. Det tar ett par veckor innan skyddet är aktiverat, så om man tillhör en riskgrupp bör man vaccinera sig snarast.

Hur säker är jag om jag vaccinerade mig förra året?

- 60 procent vaccinerade sig förra året, och Socialstyrelsen har gjort den bedömningen att om man har vaccinerat sig förra året och är frisk, då ska man ha ett tillräckligt skydd.

Mest läst