Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Vaccin erbjuds mot listning

Det finns vårdcentraler som kräver att man listar sig där om man snabbt vill ha vaccination mot svininfluensa.

I nuläget strider det inte mot några regler att en vårdcentral som har ont om egna listade patienter kräver att personer först listar sig hos dem om de vill ha vaccination mot svininfluensa.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Däremot är det djupt oetiskt oavsett om det handlar om offentliga eller privata vårdcentraler att utnyttja situationen att många är oroade och vill ha vaccinationen gjord snarast möjligt, säger sjukvårdsdirektör Lars-Olof Rönnqvist i Västra Götaland.

Det betyder att det är upp till varje patient att avgöra om han eller hon vill ändra sin listning för att få en spruta i armen hos en annan vårdcentral än "sin egen".

Tidigare fick man 300 kronor för vaccination av patienter som inte "tillhörde" vårdcentralen. Förra veckan upphävdes alla regler inom VG primärvård om besöksersättning om man vaccinerades vid en annan vårdenhet än sin egen. Den ekonomiska "moroten" togs bort av regionen eftersom många invånare vaccinerades vid särskilda boenden, i skolor och inom företagshälsovården.

Samtidigt finns inga uppgifter om hur vanligt det är att vårdcentraler först kräver listning av olistade patienter innan man sätter sprutan i armen på patienten:

– Vi har inga sådana siffror och vet inte om det är enstaka fall eller om någon vårdcentral har satt det hela i system, säger Åsa Sundell informationschef vid sjukvårdskansliet.

Smittskyddsenheten i Västra Götaland har vid olika tillfällen förklarat att fördelningen av vaccin sker på grundval av hur många listade patienter varje vårdcentral har. Om man använder vaccinet för att lista andra patienter riskerar man att de "egna" listade patienterna blir utan.

Smittskyddsenheten med smittskyddsläkaren Ann Söderström i spetsen har vid flera tillfällen rekommenderat att patienterna i första hand skall vända sig till sin "egen" vårdcentral för att bli vaccinerade detta för att vaccinet skulle hamna rätt.

Mest läst