Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
261340.jpg

V: Stoppa vinstintressen i skolan

Ett hundratal personer har samlats i ett gråmulet Gnesta för att lyssna till vänsterledaren Lars Ohlys sommartal.

-Vi ska skapa världens bästa välfärd, men utan privata vinster, dundrade Vänsterpartiets ledare Lars Ohly, som bland annat kritiserade avregleringen av apoteket, järnvägen och vinstintressen i skolan.

Samtidigt kritiserade han de borgerliga partierna och kallade den "välfärdens fiender".

-De som inte vill satsa på välfärden är inte välfärdens vänner, sade Ohly.

I ett inlägg på DN:s debattsida i dag utvecklar Lars Ohly frågan om att sätta stopp för vinstdrivande bolag inom skolan. För att garantera att skolpengen går till eleverna och inte till bolagens vinster vill partiet bland annat tillsätta en utredning med uppdrag att förslå ett förbud mot att offentliga bidrag till fristående skolor betalas ut som vinst till ägarna.

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) är kritisk till Vänsterpartiets förslag om att förbjuda vinster i friskolor som får offentliga bidrag.

-Om friskolor inte skulle få gå med vinst så skulle huvuddelen läggas ned. Vill vi att personer ska investera i och starta friskolor och ta en ekonomisk risk, så måste de också få avkastning, säger han.

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin är inte överens med Ohly när det gäller friskolornas vinster.

-Men jag håller med Lars Ohly på en punkt och det är att ingen friskola ska få dumpa kvaliteten och samtidigt gå med vinst, säger Sahlin till TT.

S har lagt ett förslag med ett antal kvalitetskrav, som att alla skolor måste ha en matsal och ett bibliotek och inte får säga nej till att ta emot funktionshindrade elever.

-De tror att vinstförbud är rätta vägen, vi tror på skärpta krav. Men eftersom vi är överens om målen så är jag övertygad om att vi rödgröna kommer att hitta en gemensam lösning, precis som vi gjort på andra områden, säger Sahlin.

Mest läst