Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Vårt röda arv

  Att falurött överlevt tider och trender säger något om dess kvalitet. Samtidigt är det en berättelse om Sverige.

  Alla slags byggnader: vedboden, herrgården, slottet och dasset, har genom kulturhistorien målats röda i Sverige. I dag används färgen lika gärna av moderna arkitekter som gör-det-självaren på sommartorpet.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Ingen annan färg har varit aktuell i Sverige under 500 år. Kanske är den berömda lystern en del av förklaringen. Det lär vara när kiselkristallerna i pigmentet samverkar med ljuset som den uppstår. Att rött dessutom är en komplementfärg till grönt gör att den passar väl till vårt bördiga landskap.

  Efterlikna tegel

  Men i början kom inspirationen utifrån. När Sverige var ute i Europa och krigade på 1600-talet såg soldaterna röda tegelbyggnader som man ville efterlikna. Eftersom byggmaterialet främst var trä här i landet blev det till att måla husen. Till en början var det främst i städerna som de röda husen kunde ses. Färgen spred sig sedan över landet via präst- och herrgårdar. På 1800-talet började vanliga torp bli faluröda och på 1900-talet också egnahemmen.

  Förutom att färgen i sig bär på en gedigen historia är Falu Rödfärg världens äldsta aktiebolag. Företaget ingår i Stora Kopparbergs Bergslags AB som har funnits 725 år. Även om pigmentet tagits tillvara sedan starten är det i 249 år som pigmentet till Falu Rödfärg tillverkats industriellt för att säljas.

  Pigment från gruvan

  Ända in på 1900-talet kokades färgen på gårdarna. Eftersom gruvan är stängd sedan länge lastades det pigment som används i dag upp för hundratals år sedan. Som det står på en av burkarna: "Pigmentet till den här färgen togs upp ur Falu Gruva 28 år innan Anckarström sköt Gustav III". Företagets vd, Johan Molin, vill betona att varje burk rymmer människoöden.

  - Jag tycker att det är häftigt att se det historiska perspektivet. Att en pojke för länge sedan hållit i stenen som gett pigmentet till ditt hus. Han har tittat på den noga och sedan slängt den på stenhögen utanför mitt kontor.

  Gediget hantverk

  Framställningen av färgen är i princip densamma som den alltid varit förutom att ektrumman byttes mot en i stål för 15 år sedan och att stenarna i dag körs med hjullastare i stället för med häst och vagn.

  - Det är ett gediget hantverk. Pigmentet mals i en mortel och färgtillverkaren ser med blotta ögat när kulören är den rätta. Vid kokningen blandas vatten, linolja, mjöl och pigment.

  Hållbart material

  En anledning till att färgen känns modern är den ekologiska trenden. Falu Rödfärg är en levande produkt som låter träet andas, släpper in och ut fukt och verkar i samklang med träet. Trots att det är samma ingredienser som det alltid har varit och gammal teknik håller den bra.

  - Det finns hus från 1300-talet som är målade med färgen och virket är fortfarande fint, hävdar Johan Molin.

  Fakta  Nymålning

  + Besikta fasaden. Mögel eller alger behandlas med särskilt medel.

  + Borsta av träytan.

  + Kontrollera fukthalten i träet, är den under 15 procent kan man börja måla.

  + Grunda en gång med Falu Rödfärg utspädd med 10-20 procent vatten. Färdigmåla med ospädd färg. Rör om färgen ordentligt innan målning.

  + Måla tunt.

  + Måla inte på solvarma ytor, eller under plus 5 grader.

  Ommålning

  + Besikta fasaden. Syd- och västsidan behöver i regel målas om oftare då de är mer utsatta för sol. Finns mögel och alger ska behandling göras innan ommålning.

  + Borsta fasaden med stålborste och eventuellt färgskrapa.

  + Är knutbrädor eller hörnbrädor dammiga och smutsiga rengörs dessa med vatten och ett milt rengöringsmedel. Eftertorka med rent vatten.

  + Kontrollera fukthalten i träet, är den under 15 procent kan man börja måla.

  + Rör om färgen. Är färgen mycket tjock kan den spädas med vatten. Är fasaden i stort sett trären och virket känns torrt kan man måla två gånger med färg spädd med 10 procent vatten, annars räcker en strykning med ospädd färg.

  + Måla tunt.

  + Måla inte på solvarma ytor, eller under plus 5 grader.

  + Om färgen smiter på spikskallar kan man tillsätta lite diskmedel i färgen för att få bättre "vätning".

  Det här behöver du

  + Falu Rödfärg (1 liter räcker till cirka 3 kvadratmeter).

  + Penslar - satsa på kvalitet.

  + Rörsticka - för omrörning av färg.

  + Stålborste.

  + Färgskrapa.

  + Andningsskydd.

  + Stege.

  + Mögel- och algmedel - vid påväxt.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.