Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Gamla_collage

Vården sker i hemmen i Tyskland

Runt 2,6 miljoner äldre tyskar är beroende av vård. Ungefär hälften av dem tas om hand i hemmet av sina anhöriga, som kan ta ledigt från jobbet om det behövs.

– Det var självklart för mig att ställa upp för mina föräldrar, anser Rosa Rossi, 59.

Under flera år hade Rosas mamma Lilo, som själv närmade sig de 80 och hade drabbats av en lättare stroke, skött om pappan Fred. Han var sju år äldre och behövde på grund av sina hjärtproblem mycket mediciner. Men för tre år sedan fick mamman en ny höft och efter operationen fick hon problem med lungorna. Lilo var tvungen att ha en syreslang i näsan hela tiden. Läkarna räknade med att hon inte hade länge kvar att leva.

– Men hon kunde inte släppa taget om livet. Hon ville inte gå före pappa, säger Rosa övertygat.

Rosa Rossi är uppvuxen i München och reste runt i Indien när föräldrarna bestämde sig för att köpa ett hus i en förort 3,5 mil utanför stan. Rosa stannade kvar i storstan och arbetade som konstnär. Rosa gifte sig med den italienske konstnären Gabrio Rossi, som arbetar med skulpturer i trä, metall och betong. Tillsammans har de dottern Kaya, 24.

Under Lilos sjukhusvistelse blev det klart att hon inte skulle kunna sköta vare sig hushållet eller sin man längre. Hon behövde nu hjälp själv.

Eftersom Rosa och hennes man har en egen firma utan anställda kunde de reagera snabbt och flexibelt. De sov ständigt i huset, turades om att åka till sjukhuset och vårda pappan i hemmet. Ibland hann de titta till sin ateljé och dottern i München. Det hände att Rosa försökte jobba vid matbordet, men hon hade svårt att koncentrera sig när att föräldrarna tittade på tv på högsta volym bredvid.

– Mina föräldrar ville bo kvar hemma utan några främmande i huset. Det var ingenting vi behövde diskutera. Det var självklart för mig att jag som deras enda barn skulle uppfylla deras sista önskan, berättar Rosa Rossi.

De sparade dessutom pengar på arrangemanget.

Rosa och Gabrio sade upp sin ateljé i stan och integrerade den i källaren. De byggde ett nytt badrum och ett gästrum. Sängen ställde de i en del av vardagsrummet. Föräldrarna fick sitt revir på övre våningen i det drygt 200 kvadratmeter stora huset. Nu kunde båda sidor leva jämställt och konstnärerna kunde skapa på hemmaplan. Husläkaren kom på besök vid behov.

Pappan hade svårast att acceptera nyordningen. Han behövde fasta rutiner, vilket han övervakade med sitt automatiska armbandsur, som han aldrig tog av sig. Kaffe och kaka måste serveras samma tid varje dag, till exempel. Han kunde inte acceptera några förändringar och klagade över att möbler flyttades och soffsamlingen rensades ut. Gabrio mötte honom dock med mycket respekt och kunde hantera situationen bäst från man till man.

Den 23 januari dog Fred, 92 år gammal. Lilo dog 85 år gammal i februari, två dagar innan GP kom på besök, och ska begravas nu på fredag.

– Jag rekommenderar alla som har möjlighet att vårda sina föräldrar själva. Det är en oerhört värdefull upplevelse, att få följa en människa den sista tiden, sammanfattar Rosa. Vi hade många fina samtal och kunde försonas där vi behövde det.

År 2020 kommer nästan 3 miljoner tyskar att behöva ett vårdboende, enligt en prognos gjord av DIW (Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung). Ungefär två tredjedelar av alla vårdbehövande kan bo kvar i hemmet med hjälp av anhöriga eller extern vårdpersonal idag.

Mest läst