Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Vårdagjämningen: Ljusets tur att dominera

Grattis på vårdagjämningen! En dag som brukar passera rätt obemärkt. Men som i det tysta är ett livsviktigt fenomen här i Norden. – Ljuset påverkar oss mer än vi kanske tror, säger Thorbjörn Laike, docent i miljöpsykologi.

Vårdagjämningen, på torsdag, firas i svensk tradition varken med speciella sånger, prydnader eller bakelser. Men det symboliska värdet är stort. Dagarna blir äntligen längre än nätterna igen på norra halvklotet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Mer ljus än mörker igen alltså. Och förhoppningsvis mer vårkänslor än vintertrötthet.

– Det biologiska är det ena. Bland annat har man kunnat konstatera att vi som bor i länder långt från ekvatorn sover upp till en timme längre i snitt under den mörka tiden, säger Thorbjörn Laike, professor vid Lunds tekniska högskola.

– Det andra är det subjektiva emotionella tillståndet, för att använda mer psykologiska termer. Humöret tycks vara relaterat till de ljusmässiga förutsättningarna under året.

Eftersom solljuset böjs i atmosfären blir dagarna i praktiken lite längre än nätterna redan lite tidigare. Men den 20 mars kan ändå ha en psykologisk effekt.

– Det finns säkert med i bilden att man vet att man går mot längre och längre dagar, säger Laike, och tillägger med ett skratt:

– Ända fram till sommarsolståndet alltså. Då vänder det ju igen.

Fakta: Vårdagjämningen

Vårdagjämningen är egentligen inte en dag, utan klockslaget då solen på sin skenbara väg över himlen passerar himmelsekvatorn från söder mot norr.

Den infaller i år klockan 17.57, svensk tid, den 20 mars.

Vid vårdagjämningen i mars och höstdagjämningen i september är dag och natt ungefär lika långa över hela jorden. På grund av hur solljuset böjs i atmosfären (den så kallade atmosfäriska refraktionen) är det ljusa halvåret totalt sett dock något längre än det mörka.

I samband med vårdagjämningen firas bland annat det persiska och kurdiska nyåret.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.