Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Grön Rehab Väster vid Åkeredsvallen på Näset startade för fyra år sedan. Nu hotas det av nedläggning.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Vård för utbrända – nu avvecklas den

  Allt fler blir sjukskrivna för utmattningssyndrom. Främst drabbas kvinnor och ökningen är särskilt stor i Göteborg. Samtidigt avvecklas teamen som hjälper hundratals drabbade.

  - Alla team i deras nuvarande form är under avveckling. Det skall vara klart till 1 september. Under den tiden försöker vi hitta nya arbetssätt, säger Helen Andersson, primärvårdschef för Rehabilitering i Västra Götaland.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

               

  I Göteborg med kranskommuner handlar det om tolv rehabmottagningar där långtidssjukskrivna får både medicinsk och social/psykologisk hjälp att komma tillbaka till en fungerande tillvaro.

  I dessa multimodala rehabteam (mmr) kan patienten på ett ställe träffa sjukgymnast, arbetsterapeut, psykolog, kurator och läkare.

  Bland personalen på mottagningarna finns nu en oro för nedläggning.

  - Det är en berättigad oro, säger Helen Andersson.

  Högsta chefen för primärvården i regionen uttrycker sig på liknande sätt:

  - Jag förstår den oron, säger primärvårdsdirektör Marie-Louise Gefvert.

               

  Bakgrunden till den drastiska avvecklingen är ett beslut som togs i regionfullmäktige i februari: 1 september överges den nuvarande anslagsfinansieringen och ett köp-säljsystem kallat Vårdval Rehab införs. Vårdfacken hade kraftiga invändningar och de högsta cheferna, regionkansliet, ville inte ha Vårdval Rehab. Bland beslutsfattarna var det dock endast vänsterpartister som reserverade sig mot beslutet.

  I Vårdval Rehab-beslutet talas om sjukgymnastik och arbetsterapi, inte om de psykosociala insatser som varit mmr-teamens specialitet.

  - Vi kan bara beklaga att inte de multimodala teamen blivit inlagda i Vårdval Rehab. Men vi kan som utförare inte driva dem med mindre än att vi får betalt, säger Marie-Louise Gefvert.

              

  Så vad händer 1 september?

  - Vi undersöker möjligheten att behålla delar av verksamheten, genom att ansöka om tilläggsuppdrag från hälso- och sjukvårdsnämnderna. Men den kommer inte att bli helt ograverad, säger Gefvert.

  Ett betydande antal mmr-behandlingar sker också på vårdcentraler.

  - De påverkas inte just nu. De har avtal året ut, säger Marie-Louise Gefvert.

  80 procent av patienterna som förra året genomgick MMR i Västra Götaland var kvinnor. En vanlig patient är en kvinna mellan 40 och 55 år med långvarig smärta och något ångestsymptom.

  - Det är en patientgrupp som vården inte varit bra på att möta, konstaterar Rehab-chefen Helen Andersson.

                

  En annan effekt av den förestående nedläggningen är att det finns en så kallad omställningslista för personal som primärvården inte längre kan ha kvar inom mmr-teamen.

  En av dem som står på denna lista är psykologen Kajsa Asklöf som arbetat på Grön Rehab Väster, vid Åkeredsvallen på Näset, sedan starten för fyra år sedan. Hon blev nyligen, under semestern, uppringd av en tjänsteman på HR-avdelningen som upplyste henne om att hon sökt ett nytt jobb till Asklöf eftersom Grön Rehab ju skall läggas ned.

  - Det som händer om man tar bort de psykosociala teamen är att sjukvården får mer att göra. Patienterna försvinner ju inte. Och om man lägger ned är det en jättestor apparat att starta en sån här verksamhet igen. Vem tar hänsyn till konsekvenserna och inser vilka de blir? undrar Kajsa Asklöf.

  ------------------------------------           

  Fakta: Utbrändhet

  • En diagnos som ofta används för utbrändhet heter formellt Anpassningsstörningar och reaktion på svår stress, F43. I denna ingår underdiagnosen utmattningssyndrom. I mars var 1555 personer i Göteborg sjukskrivna med diagnos en F43. Det är en ökning med 32 procent sedan mars 2005.

  • För Västra Götaland har sjukskrivningarna för samma diagnos under denna tid ökat med 17 procent. För hela landet har de minskat med 14 procent.

  • I Västra Götaland deltog 1509 personer under fjolåret i multimodal rehabilitering. 1208 av dem, 80 procent, var kvinnor. Behandlingarna ges på ett stort antal mottagningar och vårdcentraler, på många av dem var det bara någon enstaka patient under hela året.

  • Bland de stora mmr-team i Göteborg som nu hotas av nedläggning finns Grön Rehab på Näset, Frölunda stress- och smärtteam som funnits sedan mitten av 90-talet, och Multimodala teamet i Mölnlycke.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.