Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Vårbudgeten får kritik

  Regeringen är alldeles för försiktig, anser Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström. Även andra ger tummen ner.

  ”Försiktigheten går på tvärs mot Konjunkturinstitutet som menar att det finns ett reformutrymme sammantaget för 2010 och 2011 på 48 miljarder kronor. Dessa pengar bör användas för att stimulera företagens väg ut ur krisen”, skriver han i ett pressmeddelande.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  ”Det finns statsfinansiellt utrymme för djärvare företagsreformer, det är så man skapar nya jobb i ekonomin. Men i budgeten saknas det en färdväg för en sådan resa”, fortsätter Bäckström.

  LO tycker att regeringen prioriterar fel

  ”Med en arbetslöshet på väg mot 9 procent väljer regeringen att prioritera budgetöverskott framför åtgärder som minskar arbetslösheten. För regeringen är det viktigare att snabbt få ett överskott i statsfinanserna än att få ner arbetslösheten”, skriver LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin i ett pressmeddelande.

  ”Att det inte görs några stora satsningar på arbetsmarknadsutbildning eller vuxenutbildning i budgeten gör att arbetslösheten riskerar att bita sig fast, inte minst bland dem som har otillräcklig utbildning och svagt fotfäste på arbetsmarknaden”, fortsätter hon.

  Underkänt från Företagarförbundet

  Företagarförbundet ger regeringens budget underkänt. Det saknas reformer för stärkt tillväxt, anser organisationen med 35 000 småföretagare.

  ”För fyra år sedan vid den här tiden ville alliansen satsa 15 miljarder på småföretag och företagande. Var är de ambitionerna nu?” skriver Per Lidström, förbundsordförande i Företagarförbundet, i ett pressmeddelande.

  ST kritiserar sänkt löneutrymme

  De statsanställdas fack ST är upprört över att regeringen drar ner budgetutrymmet för löner i statens förvaltning med två miljarder kronor.

  ”Det är helt orimligt”, skriver ST:s ordförande Annette Carnhede i en kommentar.

  Enligt ST framgick det av höstbudgetens prognoser att tre miljarder kronor skulle avsättas till löner och andra kostnader i staten för 2011. Nu har den siffran sänkts till 0,9 miljarder kronor.

  ”Ekvationen går inte ihop, därför kommer årets avtalsrörelse bli viktigare än någonsin. Vi accepterar inga försämringar, tvärtom kräver vi kompensation för den ökade arbetsbelastning som medlemmarna upplever”, skriver Carnhede.

  SEB: Väldigt magert

  Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB, är inte särskilt överraskad av regeringens bedömning avseende 2010.

  – De har gjort de justeringar som de flesta har räknat med, konstaterar han.

  Däremot höjer han lite på ögonbrynen över den ”väldigt positiva bild” som regeringen målar upp för de kommande åren.

  – Jag delar väl inte fullt ut den positiva bilden, samtidigt som jag har förståelse för att man måste försöka peka på att svensk ekonomi är på rätt väg.

  På så vis kan regeringen, enligt Bergqvist, dels få ut budskapet till väljarna att den ekonomiska politiken har gett resultat, dels peka på ett reformutrymme längre fram.

  – Det var ju väldigt magert måste man säga med nya steg vad gäller stimulanser. Vi hade väl förväntat oss att det skulle komma lite mer i alla fall, säger Bergqvist.

  – Men det finns väl väldigt goda valtaktiska skäl att vänta tills efter sommaren och då leverera hur politiken kommer att se ut och eventuella vallöften, fortsätter han.

  KI: Samma bedömning

  Konjunkturinstitutets (KI) chef Mats Dillén konstaterar att regeringen gör ungefär samma bedömningar som KI, både när det gäller arbetsmarknaden och tillväxten.

  – Våra BNP-prognoser ser ju ganska lika ut. Men man ska komma ihåg att i vår prognos för 2011 så ligger en expansiv finanspolitik motsvarande 40 miljarder. I regeringens prognos så ligger en ganska stram finanspolitik 2011, säger Dillén.

  – Sedan kommer det säkert mer åtgärder i höstens budgetproposition. Men än så länge har vi inte sett så mycket av nya åtgärder för 2011, fortsätter han.

  TT: I vilken mån finns det valtaktiska skäl till det?

  – Det kan jag inte spekulera i. Men det har varit en inriktning som varit uttalad innan vi närmade oss valet, att vårpropositionen i mindre grad skulle utgöra ett andra budgetdokument.

  V efterlyser fler åtgärder för jobb

  Vänsterpartiets ekonomisk-politiske talesperson Ulla Andersson efterlyser åtgärder mot den höga arbetslösheten.

  – Även om tillväxten ökar så biter sig arbetslösheten fast och utvecklingen av sysselsättningen är negativ i år, säger Andersson i en första kommentar till regeringens och finansministern Anders Borgs budget, inför debatten om budgeten i riksdagen.

  Det är förvånande, anser hon, att regeringen trots det talar om att det inte finns behov av ytterligare, större åtgärder. Det hade varit på sin plats med att ligga kvar med extra pengar till kommunerna så att de kan anställa fler.

  – Då blir pengarna kvar i det offentliga och man slipper a-kasseutbetalningar, säger Ulla Andersson och framhåller att forskare varnat för att en tredjedel av de arbetslösa riskerar att slås ut för gott från arbetsmarknaden.

  – Då har man faktiskt ett ansvar att göra något.

  TCO: Inte tillräckligt

  ”Vi har massarbetslöshet men fått en budget utan tillräckliga åtgärder för jobben. Det är till exempel oförsvarligt att så snabbt dra tillbaka stödet till kommunerna som är avgörande för att behålla lärarjobb och jobben i äldreomsorg och förskola. En fortsatt hög arbetslöshet riskerar också att öka utanförskapet de närmaste åren”, skriver TCO:s ordförande Sture Nordh i en kommentar till budgeten.

  Han saknar också att ingenting görs åt taket i a-kassan.

  Saco: För tidigt blåsa faran över

  ”Saco delar regeringens bedömning att den svenska arbetsmarknaden klarat krisen bättre än väntat, men det är alldeles för tidigt att blåsa faran över”, skriver akademikerorganisationens ordförande Anna Ekström i en kommentar.

  Regeringen bör därför hålla hög beredskap för att tillväxten blir lägre än väntat, anser hon.

  MP: Dra inte in kommunpengar

  Miljöpartiet undrar vilken vision regeringen har och varför den håller fast vid att dra in extrapengarna till kommunerna nästa år.

  – Regeringen har bara haft en enda idé, jobbskatteavdraget, och ger inga besked till väljarna om framtiden, säger MP:s talesperson i ekonomisk-politiska frågor Mikaela Valtersson.

  Det är ansvarslöst att i år ha extrapengar om 17 miljarder till kommunerna och att nästa år kapa bort 12 av dem, anser hon.

  – Kostnaderna i kommunerna ökar, socialbidragen ökar. Ska kommunerna kunna upprätthålla verksamheten måste de höja skatten eller skära ned, säger hon.

  Men hon vill inte säga något om hur mycket de rödgröna anser behövs i bidrag till kommunerna för nästa år, det ska redovisas senare.

  MP saknar förslag på klimat- och miljöområdet.

  – Det finns ingenting som kan leda till minskade utsläpp, säger Mikaela Valtersson.

  SSR: Bättre a-kassa

  Akademikerförbundet SSR efterlyser kraftfulla insatser mot ungdomsarbetslösheten. Samtidigt kräver de bättre a-kassevillkor.

  ”Höj taket i a-kassan! Den som är arbetslös måste under omställningstiden mellan det gamla och nya jobbet ha möjlighet att leva på sin a-kassa. Dessutom kräver vi att studerandevillkoret i a-kassan återinförs”, säger Christin Johansson, ordförande i Akademikerförbundet SSR, i ett pressmeddelande.

  /TT

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.