Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Våra stadsdelar förblöder

Göteborgs kommun går med överskott men stadsdelarna förblöder. Detta går att stoppa. Om viljan finns, skriver Ann Nolin, Barnpartiet.

Återigen är vi där! Våra stadsdelar blöder 157 miljoner kronor med stora nedskärningar som följd. Det paradoxala är att det finns pengar, eftersom Göteborgs kommun centralt går med ett överskott på cirka 800 Mkr efter att de dragit av det som kommunallagen kräver.

År efter år har vår kommun haft överskott samtidigt som många stadsdelar haft sparkrav för att siffrorna visar minus, och det är vi människor i Göteborg som får betala. 2011 fick vi färre och större stadsdelar och Majorna-Linné har hela tiden fått ta av sitt sparkapital för att nedskärningarna inte skulle bli så stora.

Detta sker även i år då stadsdelen har de högsta minussiffrorna i Göteborg, med hela 33 miljoner kronor! Nästa år finns nästan inga pengar kvar av sparkapitalet och när vi läser kommande budget har nämnden krav på sparåtgärder motsvarande 55-60 miljoner.

Bara fina ord

Det är våra äldre, funktionsnedsatta, barn, unga och vuxna som behöver stöd som får betala. Fina ord som barnperspektiv skrivs in i kommunens budget men när vi får se siffrorna från samma budget är det sparkrav och anpassningar som är verkligheten för våra barn.

Våra politiker i Göteborgs kommun saknar helt enkelt viljan att göra någonting åt detta stora systemfel – för kunskapen om att det inte fungerar borde finnas. Barnpartiet är en av dem som har förmedlat kunskap och förslag om hur våra politiker kan, utifrån ett barnperspektiv, jobba förebyggande för alla oss Göteborgare. Exempelvis minska resurser till evenemang och föra över detta till våra verksamheter i stadsdelarna.

Vi i Barnpartiet uppmanar er politiker som styr Göteborg att verkligen ta frågan på allvar och stoppa denna nedåtgående spiral vi befinner oss i. Gör om – gör rätt!

Kostnaden att inte göra rätt, både på kort och på lång sikt, är så mycket större. Inte enbart mänskligt utan även rent krasst ekonomiskt.

Ann Nolin

partiordförande / språkrör Barnpartiet

Bild - 1
Ann Nolin, partiordförande / språkrör Barnpartiet
Mest läst