Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Våldsvåg efter presidentval

  Uppemot 200 människor har dödats och dussintals torterats efter det misslyckade presidentvalet i Elfenbenskusten.

  Men Laurent Gbagbo, som självsvåldigt behåller presidentposten, vägrar ge sig och har arméns stöd.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Våldet måste hejdas och grundligt utredas, krävde USA vid en extra session i FN:s människorättsråd i Genève på torsdagen.

  Rådet hade sammankallats på begäran av afrikanska stater och under mötet fördömdes övergreppen sedan valet den 28 november unisont av såväl fattiga som rika länder.

  Legosoldater

  – Vi har trovärdiga rapporter om att nästan 200 människor redan kan ha dödats, dussintals torterats och misshandlats, och ytterligare andra kidnappats från sina hem mitt i natten, sade USA:s ambassadör Betty King.

  Uppemot 500 människor uppges ha gripits.

  Oron för att ett nytt fullskaligt inbördeskrig ska bryta ut minskade inte av uppgifter om att kraftfullt beväpnade förband av liberianer siktats av FN-styrkor i Abidjan.

  Anhängare till Gbagbos rival Alassane Ouattara, som en sällsynt enig omvärld anser är landets legitima president, har anklagat regimen för att hyra in liberianska legoknektar för att mörda motståndare.

  – Våra patruller har stött på en grupp engelsktalande som sade sig vara från Liberia. De rörde sig ensamma, på natten, i Abidjan. De tillåter mig inte att avslöja så många detaljer om detta, sade FN-styrkan Unocis talesperson Hamadoun Touré.

  På frågan om männen var beväpnade svarade Touré: "Ja. Kraftfullt beväpnade."

  "Våld enda sättet"

  Trots att USA, EU, FN, Afrikanska unionen och den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas samfällt fördömer Laurent Gbagbos grepp om makten har denne ännu inte visat några tecken på att ge sig.

  Protesterna från omvärlden har lett till reseförbud för Gbagbo och halvtannat dussin av hans närmaste, liksom fryst bistånd från Världsbanken i storleksordningen 800 miljoner dollar.

  En västafrikansk bank, WAMU, överväger att följa Världsbankens exempel, vilket allvarligt kan hämma regimens möjlighet att betala löner till statstjänstemän och soldater.

  Men än så länge står armén bakom Laurent Gbagbo, sade talespersonen Babri Gohourou på torsdagen. Situationen tycks tära på tålamodet hos forne gerillaledaren Guillaume Soro, premiärminister in spe under Ouattara. Enda sättet att lösa situationen är "med våld", sade han.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.