Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
1456931.jpg

Våldsamt rån mot juvelerarbutik

Polispådraget är stort efter ett spektakulärt rån mot en juvelerarbutik i Angered Centrum. Rånarna var klädda i heltäckande overaller– ansiktena var som svarta hål. Sammanlagt kan ett tiotal förövare ha varit inblandade i kuppen.

Den våldsamma smash and grab-kuppen började med att en bil sattes i brand på Angeredsleden samtidigt som så kallade fotanglar kastades ut på vägen för att försvåra för biltrafiken, strax före klockan tolv på måndagsförmiddagen.

Vid ungefär samma tidpunkt eldades också ett flertal däck upp på Rävebergsvägen.

Mitt i alltihop körde en svart SUV rakt in i julhandeln i Angereds Centrums galleria och rammade en juvelerarbutik.

– Flera män tog sig ur bilen och tillgrep varor i butiken, berättar Christer Fuxborg, polisens talesman.

Polisen har hittat den svarta suven som användes vid rånet. Den hittades på adressen Poppelgården i Gårdsten.

Hundar söker också efter spår.

Även ett annat fordon har beslagtagits, en vit Volvo som setts i samband med bilbränningen. Denna påträffades vid Norra Röseredsvägen, också det i Gårdsten.

- Vi har just nu två bilar som genomgår tekniskt undersökning. Vi tittar även på bilder från övervakningskameror i området. Det finns faktiskt ganska många sådana, konstaterar Peter Adlersson på polisens informationsenhet.

Flera vittnesuppgifter uppger att minst fyra rånare, troligen maskerade och försedda med automatvapen, gick in och tömde butikens montrar och lådor på värdesaker.

Bilder sända till gp.se visar att rånarna också var klädda i vita heltäckande skyddsoveraller. Enligt vittnesuppgifter ska dock en av rånarna ha varit helt svartklädd.

Ingen ur personalen eller den närvarande allmänheten skadades fysiskt men ett flertal personer chockades.

Sammanlagt kan det ha varit så många som tio personer involverade i rånet:

Fyra gärningsmän på platsen, två som bränt bilen på Angeredsleden, två som eldat upp däckstapeln på Rävebergsvägen och ytterligare två som spridit fotanglar i närområdet.

- Ja, det är väl en siffra som låter rimlig, säger Peter Adlersson.

Sarah, som arbetar inne i Angereds centrum, berättar att rånarna forcerade entrén till köpcentrumet med hög hastighet för att kunna ta sig in i den smala ingången.

- Bilen måste ha blivit helt förstörd, för det handlar om automatdörrar där högst tre personer kan gå i bredd. Men det hindrade inte rånarna från att köra i mycket hög hastighet minst 20 meter in köpcentret, helt hänsynslöst bland barnvagnar och rullatorer. Många blev nog rätt så chockade, säger hon.

Ett annat vittne, som arbetar som butiksbiträde nära juvelerarbutiken, betjänade en kund när hon plötsligt hörde flera smällar. När hon sprang ut på den långa gågatan för att se vad som pågick, såg hon bilen och tre rånare, cirka 30 meter bort.

- En av dem var kvar och vakade, han stod blickstilla och bredbent som en militär och hade ett automatvapen i händerna. Han var klädd i en vit overall, täckt från topp till tå, och ansiktet var bara ett svart hål. Det måste ha täckts av någon slags mask, säger hon.

Hur mycket som tillgreps under rånet i juvelerarbutiken är inte känt.

– Vi har indikationer på åt vilket håll de kört efter rånet, säger Christer Fuxborg.

Samtidigt kompliceras situationen av att rånarnas maskerade kumpaner hjälpte till med att sätta eld på tre bilar i området och slänga ut anglar för att försena polisen.

Hur många poliser och polisbilar som ingår i polisjakten går inte att säga i nuläget.

– Men det är en insats med mycket stora resurser. Och allt tyder på att rånet varit mycket välplanerat, säger Christer Fuxborg.

Hittills har ett 20-tal vittnen hörts. Många är chockade och ett kristeam har skickats till Angered.

Området runt butiken är avspärrat på Angereds torg. Teknisk undersökning pågår.

rån
Bild - 1
Mest läst