Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Våld mot kvinnor tar inte julledigt

Över 200 barn väntas i år fira jul och nyår på SKR:s kvinnojourer. För omkring 160 av dessa barn är det första gången de upplever en jul utan våld, hot och kränkningar. Mäns våld mot kvinnor tar inte julledigt.

– Första julen på kvinnojouren är ju väldigt speciell. Barnet är kanske tryggt, men samtidigt är det inte den vanliga situationen, säger Sofie Eriksson på kvinno- och tjejjouren ATIM i Malmö.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Där har julgranen pyntats och alla bestyr inför den stundande högtiden är avklarade. I lekrummet har ett 30-tal barn lämnat sina handavtryck på väggtavlor.

– Vi vill visa för barnen att de inte är ensamma om att ha varit här, säger Sofie Eriksson, som är verksamhetsutvecklare på kvinno- och tjejjouren.

Under detta år har närmare 40 kvinnor och 50 barn fått hjälp av jouren att komma undan sina manliga förövare.

Håller öppet

Trots röda dagar lyckas majoriteten av landets närmare 200 kvinno- och tjejjourer tack vare ideella krafter hålla öppet ungefär som vanligt under jul- och nyårshelgen.

– Vi bryr oss inte om det. Vi hjälper kvinnor och barn, och ibland gör kvinnor detta trots att det inte finns några pengar, säger Angela Beausang, ordförande för Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks).

Såväl Roks som Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund (SKR) vittnar om att det oftast är efter helgerna som kvinnorna kommer till kvinnojourerna.

– När ledigheten är slut har mycket varit uppdämt. Först när vardagen rullar i gång igen finns det kanske möjlighet och ork att söka hjälp, säger Carina Ohlsson, ordförande på SKR.

Runt 2 500 kvinnor anmälde 2012 att de blivit utsatta för grov kvinnofridskränkning. Närmare 13 000 kvinnor polisanmälde förra året att de blivit utsatta för misshandel i nära relationer – vilket är över 45 procent av alla anmälda misshandelsfall mot kvinnor över 18 år, enligt Brottsförebyggande rådets statistik.

Julfest

Eftersom det är fullt på de skyddade boendena hos SKR-jouren ATIM i Malmö kommer begränsade öppettider att råda under jul- och nyårshelgen. Fokus ligger på de kvinnor och barn som redan har tagits emot.

– Vi ska ha julfest och försöka göra det så vanligt som möjligt. Vi ska ha julpyssel och aktiviteter för barnen, säger Sofie Eriksson.

– Gemenskapen är viktig – för att inte känna sig ensam och för att känna att det inte bara är jag som råkat ut för den här situationen. (TT)

Fakta: Stort mörkertal

Förra året anmäldes 12 903 fall där en kvinna över 18 år blivit misshandlad i en nära relation.

2 469 fall av grov kvinnofridskränkning anmäldes 2012 till polisen. Med brottet menas upprepande kränkningar som exempelvis misshandel, ofredande, sexuellt tvång och hemfridsbrott.

Drygt en fjärdedel av de kvinnor som uppger att de råkat ut för våld har blivit misshandlade av någon närstående enligt Brottsförebyggande rådets nationella trygghetsundersökning. Mörkertalet antas vara relativt stort.

Totalt anmäldes 28 360 fall av misshandel mot en kvinna över 18 år 2012.

I 85 procent av misshandelsfallen mot en kvinna är den misstänkte en man (år 2010).

Källa: Brå (TT)

Fakta: Fyra av fem jourer har öppet

Landets närmare 200 kvinno- och tjejjourer tar akut emot kvinnor, tjejer och barn som söker skydd efter att ha blivit utsatta för mäns våld.

De allra flesta jourer – fyra av fem – kommer att ha helt öppet eller öppet med vissa begränsningar under jul- och nyårshelgen.

Till kvinnojouren ATIM – som står för ansvar, tillit, integritet och mod – i Malmö kommer alla kvinnor via olika kommuners socialtjänst, men detta kan variera över olika jourer i olika kommuner.

28 kvinnor och 25 barn bodde på ATIM:s skyddade boenden förra året – endast en av dem återvände till förövaren. Totalt tvingades jouren neka 122 kvinnor boende på grund av platsbrist.

Majoriteten av alla jourer har anställd personal, men antalet och anställningsgraden varierar stort. På ATIM finns utbildad personal som arbetar med kärnverksamheten, men jouren utbildar volontärer som främst arbetar med sociala aktiviteter.

Källa: Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund, ATIM kvinno- och tjejjour. (TT)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.