Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
ransgardmfl
David Lega (KD), Jonas Ransgård (M), Helene Odenjung (FP).

Våga vidga vyerna, Götet!

Missnöjet bland de lokala företagarna är en varningsklocka

Regeringens mål är att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet till år 2020. En förutsättning för att lyckas är att företagsklimatet i Sverige håller toppklass. Människors möjlighet att lämna arbetslösheten hänger nämligen ihop med företagens möjlighet att anställa. I veckan presenterade Svenskt Näringsliv nya siffror för företagsklimatet. I fyra av tolv kommuner i Göteborgsregionen får företagsklimatet ett högre betyg än i föregående mätning. Samtidigt får fyra kommuner ett sämre betyg och resterande fyra står oförändrade. Högst betyg får Härryda och Partille medan Göteborg också i år går nedåt utan några tecken till förbättring. Svenskt Näringslivs regionchef Elisabeth Sandberg påpekar att en del av de kommuner som uppvisar stora positiva förändringar gör det från redan låga nivåer samt att många kommuner aldrig når betyget godtagbart ifråga om upphandlingar.

Att inte minst Göteborgs företagare upplever ett allt större missnöje med det lokala företagsklimatet borde vara en varningsklocka för stadens ansvariga politiker. M, FP och KD presenterade under tisdagen tio reformer som ska lyfta företagsklimatet. Bland dessa finns införande av lagen om valfrihet inom hemtjänsten liksom att det behöver bli enklare för företag att delta vid kommunala upphandlingar. I ett pressmeddelande framhöll Jonas Ransgård (M) att det måste bli enklare för små och lokala företag att verka i staden vilket bland annat kräver en "ny attityd till företagande och tillväxt". Just attitydfrågan är central och hänger ihop med politikernas insikt om hur välstånd skapas.

För att vända den negativa trenden i Göteborg måste politikerna våga vidga vyerna. Att fortsätta på den inslagna vägen kommer föga förvånande ge dåliga resultat också framöver. I småländska Markaryd, som får högst betyg av alla kommuner i fem delfrågor, har kommunledningen insett att företagen är grunden till välfärden. Vartannat år genomförs en undersökning där företagen - och kommunen - får lyfta fram sina viktigaste frågor. Utifrån dessa resultat tas en prioriteringslista fram som kommunen tillsammans med näringslivet arbetar med. Se där, något för Göteborg att ta efter!

GP 28/5-15

Mest läst