Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Våga prata pengar med ny partner

Det kan kännas oromantiskt att prata pengar med sin nya partner. Men det är snarare tvärtom – en kärlekshandling. Det anser familjeekonomen Bodil Hallin.

Och så levde de lyckliga i alla sina dagar…

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Nej, det är ju inte riktigt som i sagorna. Uppåt hälften av alla äktenskap slutar i skilsmässa och runt 30 000 äktenskap upphör varje år för att den ena parten avlider. Nästan en tredjedel av dagens 16-åringar har varit med om att deras föräldrar har separerat.

Trots tidigare separationer hittar många så småningom en ny kärlek. När två människor med barn i tidigare relationer ska slå sina påsar ihop finns det mycket att tänka på och ta hänsyn till.

- Det finns fortfarande en hel del tabun när det gäller att prata om pengar. Men det är ett sätt värna om den man tycker om, en kärlekshandling som gör att det blir bra både nu och på sikt, säger Bodil Hallin, familjeekonom på Ikanobanken.

Öppenhet i de här frågorna gör också att man slipper egen oro.

- En separation eller ett dödsfall är ju fruktansvärt jobbigt i sig. Blir det dessutom konflikter kring pengar kan det knäcka en människa.

Alla korten på bordet alltså, och gärna så tidigt som möjligt.

Men hur gör man?

Det viktigaste är förstås att fundera igenom hur ni vill ha det, vad ni vill dela och vad som ska vara enskild egendom. Det kan finnas sommarstugor eller släktklenoder som bara de egna barnen ska ärva. Och om ni har helt olika ekonomiska förutsättningar kan det skapa obalans i relationen. Då är det vettigt att diskutera igenom hur mycket var och en ska bidra med till de gemensamma utgifterna.

För att verkligen ha koll på juridiken är det bra om ni kan besvara följande frågor:

1. Hur fördelas era egna och er partners tillgångar om ni separerar eller om någon av er dör?

2. Hur ser era respektive månadsekonomier ut om någon av er dör?

3. Hur påverkas barnen om någon av er dör?

Är ni osäkra på svaren och vill säkra er gemensamma ekonomiska framtid blir bör ni boka tid hos en jurist, rekommenderar Bodil Hallin.

- Visst, det kostar kanske ett par tusenlappar eller mer, men det är en bra investering i förhållandet och minskar risken för framtida arvstvister, säger hon.

Ekonomi och juridik på tre sätt

Vi bad familjeekonomen Bodil Hallin tänka kring ekonomi och juridik i tre olika livslägen. Här är hennes råd:

Exempel 1:

Särbo – träffas ofta

Skaffa gemensamt konto med två kort och automatisk överföring.

Bestäm hur mycket var och en ska bidra med, hälften var eller i proportion till inkomst.

Fundera över om ni vill ärva varandra.

Exempel 2: 

Sambo/gifta. Den ene flyttar in hos den andre.

Bestäm hur var och en bidrar till hushållsutgifterna, hälften var eller i proportion till inkomst.

Hur ska ni fördela boendekostnaderna? För hyresrätt är det enkelt, men för bostadsrätt/villa som den ene äger måste ni besluta hur mycket den andre ska betala. Det kan vara rimligt med hyra, löpande underhållskostnader och viss ersättning för kapitalkostnader, men inte amortering och investeringar.

Gemensamt hushållskonto. Kort för gemensamma utgifter

Ta gemensamt ekonomiskt ansvar.

Ordna det juridiska så att det säkert blir som ni vill vid dödsfall eller eventuell separation. Tänk på att sambor inte ärver varandra.

Exempel 3: 

Sambo/gifta. Båda har barn sedan tidigare.

Se ovan under exempel 2.

Mycket viktigt att ordna det juridiska när båda har barn sedan tidigare.

Täck eventuellt upp med bo-kvar-försäkring/livförsäkring vid dödsfall. Särkullbarn har rätt att få ut sin laglott direkt när en förälder går bort.

Användbara sajter

juridikfokus.se/ - se fliken vardagsjuridik/familj.

avtal24.se – har t ex samboavtal och testamente till fasta kostnader. Även telefonrådgivning av jurist.

konsumenternas.se – för att jämföra olika kortalternativ.

Gift eller sambo

Gifta: 

Var och en behåller äganderätten över sina tillgångar och skulder under äktenskapet men en make har en latent fordran i den andre makens egendom. Det kallas giftorätt och egendomen kallas giftorättsgods. Vid en bodelning får maken rätt till hälften av den andre makens giftorättsgods efter att skulder dragits bort. Egendom kan göras till enskild egendom genom ett äktenskapsförord. Makar ärver varandra men särkullbarn har alltid rätt att få ut sin laglott direkt när en förälder går bort. Det går inte att testamentera bort barnens laglott.

Sambor: 

Var och en äger sina tillgångar och skulder under samboförhållandet. Enligt sambolagen ska bostad och bohag som anskaffats för gemensamt bruk delas lika när samboförhållandet upphör. Bostad som inte anskaffats för gemensamt bruk, bil, sommarstuga, båt och andra tillgångar regleras inte av sambolagen. Man kan avtala bort sambolagens regler genom att skriva ett samboavtal. Sambor ärver inte varandra. Om sambon ska ärva - skriv testamente eller ange sambon som förmånstagare i en livförsäkring.  

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.