Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
vaxtnaring150

Växtnäring 06

21 centimeter. Så mycket skiljde mellan högsta och lägsta plantan när GP testade olika växtnäringar. Men störst är inte alltid vackrast.

I affärerna finns ett otal olika sorters växtnäring för dina krukväxter. Det skiljer en hel del både på innehåll, pris och doseringsanvisningar. Vilken skall du välja ?
Vi köpte tjugo sticklingar av praktpetunia (surfinia) för att se skillnaden mellan olika sorters växtnäring. Efter tio veckors vattning med olika preparat skilde sig växterna åt rejält (se grafik).
Att kora en vinnare är inte helt enkelt. Plantan som vattnades med Plantagens egen växtnäring hade visserligen vuxit mest, 62 centimeter, men det kan inte sägas vara ett mått på att det är den bästa näringen. Betydligt vackrare, men sju centimeter kortare, blev nämligen plantan som vattnades med Flytande blåkorn. Den hade vid testets slut stora blad och många stora blommor.
Plantorna som fick Substral krukväxtnäring och Effekt blomgödsel hade små blad och var lite klena i växten, men hade många blommor. De som vattnades med Blomstra, Flytande blåkorn, Plantagens växtnäring samt Biobact hade däremot rejäla stora blad och blommade rikligt. Bland de kortaste plantorna, men vacker och med många blommor,var blomman som vattnades med vanligt kranvatten.
Att ge näring gav alltså resultat på växtkraften på höjden, men hur nödvändigt är det egentligen?
- Det beror på jorden man planterar blomman i. Är det en bra, balanserad jord kan blomman klara sig tills den har rotat ut sig (när rötterna når krukkanten). Men förr eller senare kommer den att behöva växtnäring. Och när den visar det tydligt är det lite sent att börja..., säger Margareta Magnusson, agronomie doktor och expert på växtnäring, som bland annat arbetar för Jordbruksverket.
Det ämne växterna behöver och som finns i växtnäring är framför allt kväve. En bra jord innehåller enligt henne även fosfor, kalium och magnesium. Dessutom behöver växter svavel samt små mängder av järn, zink, bor, koppar, mangan och nickel.
- Som konsument är det jättesvårt att välja växtnäring. Man kan bara titta och gissa, säger Margareta Magnusson
Hennes grundtips blir att satsa på gamla, beprövade sorter.
- Blomstra och Substral är säkra kort, de har funnits länge. Jag tycker att man skall vara skeptisk mot alldeles nya märken. Hade märken som funnits länge varit dåliga skulle de vara borta från marknaden. säger Margareta Magnusson.
Både priset och doseringsanvisningarna på produkterna i testet skilde sig åt. Billigast var Blomtserlandets krukväxtnäring som kostade 6 öre per färdigblandad liter, dyrast Substrals krukväxtnäring med 1 krona per färdigblandad liter.
Blomsterlandets näring skall dock användas varje vattning, Substral en gång per vecka. Blomstra skall också användas varje vattning medan det räcker med en gång var fjortonde dag för den som köper Effekt blomgödsel.
Margareta Magnusson har reagerat på skillnaderna mellan olika preparats doseringsanvisningar.
- De skiljer sig väldigt mycket åt. Av två preparat som är lika i koncentratet skall man använda dubbelt så mycket av det ena som av det andra. Generellt tror jag att anvisningarna är lite snålt tilltagna. Men man skall inte ge lite extra för säkerhets skull, särskilt till blommande växter är de bättre att hålla sig i underkant, slår Margareta Magnusson fast.
Hartmut K. Schüssler, forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp, har tagit del av resultatet av GP:s test. Han tipsar om att petunior är det viktigt att vattna regelbundet.
- En enda kort torkperiod räcker för att de skall sträcka sig mindre. En sådan effekt är starkare än gödslingseffekter, säger han.
I vårt test hade vi också med fyra olika sorters näringspinnar och lika många varianter av långtidsverkande gödsel. Plantorna som fick dessa medel skilde sig inte nämnvärt från plantorna vattnade med flytande växtnäring. Margareta Magnusson säger att pinnar och långtidsgödsel kan vara bra för den som har svårt att komma ihåg att näringsvattna regelbundet, men att det är svårare att reglera hur mycket näring dessa egentligen avger.

Så gjorde vi testet:
På inrådan av Hartmut K Schüssler, forskare, lärare och krukväxtexpert vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp, SLU, köpte vi sticklingar av praktpetunia, surfinia, ur samma låda i samma affär. De planterades om samtidigt i lika stora, nya, krukor med såjord från samma påse.
Krukorna numrerades och vattnades i två veckor med vanligt vatten.
- Påsjord har innehåller ofta en grundgödsling. Vissa fabrikanter tillför dessutom långtidsverkande gödselmedel. Skulle man då hälla på ytterligare gödsel har växterna svårt att ta upp vatten när plantorna befinner sig på småplantstadiet, säger Hartmut K. Schüssler.
Därefter vattnades varje planta med varsin växtnäring, tillblandad efter anvisningarna på förpackningarna och vattnad lika ofta som angavs. Krukorna placerades nära ett fönster men inte i direkt solljus och flyttades runt två gånger i veckan på olika positioner så att de skulle få lika mycket sol.
Plantorna mättes för första gången efter två veckor. Därefter mättes de varannan vecka. Projektet avslutades tio veckor efter planteringen.

Så märker du om dina växter får...
...för mycket växtnäring: bladen blir mörkt gröna, blomningen försenas eller uteblir helt. Övergödning kan ge rotskador som visar sig med intorkade bladkanter. Till slut vissnar växten.
...för lite växtnäring: växten kan bli blek, växa dåligt och få små blad. När nya blad kommer kan de nedersta fällas eftersom växten inte har tillräckligt med kraft till alla blad.
(Källa: Blomsterfrämjandet)
Mest läst