Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Växande grupper oroar föräldrar

16 barn på Fyrmästaregångens småbarnsavdelning blir 27, för att kapa förskolekön. Gamla och nya föräldrar är oroliga för konsekvenserna.

Lena Olsson Kristiansson med två barn på avdelningen Jollen är förvånad över att en så stor förändring genomförs med så kort varsel.
– Det är helt andra förutsättningar än vi gick in i. Jag är orolig för barnen, även för de nya. Det går inte bara att fylla på med elva barn och två förskollärare till och kalla det för storavdelning, säger hon.
Storavdelningen ska innehålla ett- och tvååringar samt enstaka treåringar.

Anna Frosts dotter är ett av de små barn som skolas in under veckan.
– Blir det här en pedagogisk verksamhet? Om inte får man väl kalla det förvaring. Vad händer med ljudnivån och hur ska barnens behov att få vara i fred lösas? undrar hon.
Storavdelningar finns på flera håll i Göteborg, främst på Hisingen, men då med barn i åldrarna ett till fem eller tre till fem år.
– Det krävs ett väldigt strukturerat arbetssätt för att detta ska fungera bra. Generellt tycker vi att barngrupperna i Linnéstaden är för stora, nu nästan 20 barn i snitt, säger Helena Lückner Lärarförbundet Göteborg.
Förskolans rektor och stadsdelens skolchef ser ingen dramatik i utökningen. De anser att Jollen är tillräckligt rymlig för de 27.
– Vi ska arbeta på ungefär som i dag och dela upp barnen i mindre arbetsgrupper under dagen, säger rektorn Christina Rekstad.
– Man ska inte fastna i avdelningstänkande. Jag kan beklaga om informationen till föräldrar kom tätt inpå men vi gick ut så snart vi hade ett beslut, säger skolchefen Staffan Lekenstam.
Linnéstaden har fyllt på i barngrupperna för att möta större efterfrågan än väntat på platser. Stadsdelen hade för en månad sedan elva barn som väntat mer än fyra månader och sökt plats i hela stadsdelen.
Vid senaste SDN-mötet kom SDN Linné fram till att det är tveksamt att fortsätta öka barngruppernas storlek. Nämnden sade nej till de lösningar för att åstadkomma fler platser i stadsdelen som förvaltningen föreslagit.
Ett av de förslag som de lokala politikerna avslog var storavdelningen på Fyrmästargången. Den införs trots det tillfälligt under våren eftersom elva familjer redan före SDN-mötet hade erbjudits och tackat ja till plats.
– Vi kan inte ta tillbaka när föräldrarna redan har fått plats, säger SDN-ordförande Ethel Sjöberg (mp).
Även stadsdelarna Centrum och Majorna säger sig känna av större efterfrågan än väntat. Orsaker som ansvariga tjänstemän anger är bland annat den ökade rörligheten mellan stadsdelar och kommuner som ökar trycket i centrala staden. En annan faktor kan vara att familjer med små barn i lågkonjunkturen i högre grad bor kvar centralt i stället för att flytta ut.

Mest läst