Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Västtrafik vill stoppa planka.nu

Vice ordföranden i Västtrafiks styrelse anmäler planka.nu till Skatteverket.

Målet är att stoppa organisationen och minska fuskåkandet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Organisationen planka.nu bedriver försäkringsverksamhet, säger Johnny Bröndt (M), vice ordförande i Västtrafiks styrelse. Det kräver tillstånd och verksamheten måste vara skattepliktig.

- Så vet jag vet har planka.nu varken tillstånd till försäkringsverksamhet eller deklarerar intäkter, utgifter och eventuellt överskott. Det är inte längre någon ideell organisation.

Planka.nu har funnits i Göteborg sedan 2003. Målet är att kollektivtrafiken skall vara helt skattefinansierad och att alla resor skall betalas av skattebetalarna.

Organisationen uppmanar folk att inte betala för resor med samhällsstödd kollektivtrafik och tipsar om var biljettkontroller på bussar och spårvagnar pågår.

- Vi förlorar stora belopp på att resenärerna inte betalar, säger Bröndt. Med större intäkter kunde vi skapa bättre kollektivtrafik.

Bröndt har informerat styrelseordförande Leif Blomqvist (S) och vd Lars Backström om sin anmälan till Skatteverket.

Jonas Hadin, för tillfället talesman för planka.nu blir inte oroad av Bröndts anmälan till Skatteverket.

- Västtrafik har länge försökt stoppa oss utan att lyckas, säger han. Det kommer inte att lyckas nu heller.

- Om Skatteverket trots allt anser att kassan för solidarisk betalning av böter, p-kassan, är en försäkring lägger vi ner den och hittar en annan lösning.

Hadin är övertygad om att planka.nu kommer att leva vidare och plankandet kommer att fortsätta.

"P-kassan är en solidaritetskassa. Som medlem hjälper du andra plankare att få sina böter betalda. När du själv åker fast är det andra plankare som betalar din tilläggsavgift. P-kassan är ett sätt för dig som inte har råd att betala Västtrafiks höga biljettpriser att ändå kunna resa kollektivt i Göteborgsområdet. Du betalar 200 kr per månad i medlemsavgift och 100 kr i självrisk varje gång du åker fast."

Information hos planka.nu

Mest läst