Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
942472.jpg

Västtrafik: Tyvärr får en del människor sämre trafik

Tusentals bussresenärer får länge restider och fler byten när kollektivtrafiken i Göteborgsregionen reformeras i grunden 9 december.

Men Västtrafik försvarar förändringarna.

- Vårt mål är att de allra flesta skall få bättre kollektivtrafik och att många bilister nu skall välja buss, spårvagn eller tåg, säger Camilla Holtet, trafikutvecklingschef på Västtrafik.

130 000 av de personer som nu åker med Västtrafik berörs av förändringarna.

Hur många får sämre kollektivtrafik?

- Det är omöjligt att säga. Vi vet att de flesta få bättre eller mycket bättre kollektivtrafik men tyvärr får en del människor sämre trafik. Men det är ett fåtal som drabbas av försämringar.

Varför blir det sämre?

- Vi har begränsade ekonomiska resurser. All trafik bekostas till hälften med skattepengar och till hälften av biljettintäkter. Vi har inte oändligt med pengar för att bygga ut trafiken, det blir alltid en prioritering,

Ni har fått mycket kritik?

- Ja, det har vi. Många påverkas och vi kan inte åstadkomma perfekt trafik för alla. Vi har gjort förändringar, som ny sträckning för bussarna på linje 173 med nya uppehåll i Agnesberg och uppehåll i Gunnilse för Blå Express. De som får bättre trafik hör inte av sig på samma sätt som de som får försämringar.

Vad är de viktigaste satsningarna?

- Alependeln, utbyggnaden av expressbusstrafiken i regionen, utbyggnaden av stombusstrafiken i Göteborg och fler avgångar i spårvagnstrafiken på alla linjer.

Vad händer efter 9 december?

- Det finns en politisk samstämmighet i regionen och en överenskommelse om dubbelt så många resenärer i kollektivtrafiken år 2025. Vi är en bra bit på väg och tror på åtta-tio procent fler resenärer nu och när trängselskatten införs. Senare kommer vi att förbättra trafiken ytterligare, bland annat med nya spårvagnar om några år.

Mest läst