Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Så här såg det ut på Centralstationen i Göteborg under måndagsmorgonen.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Västtrafik tvingas ställa in 150 tåg dagligen

Efter helgens brand i ett teknikhus i Göteborg tvingas Västtrafik ställa in omkring 150 tågavgångar dagligen - och ersätta sträckorna med bussar. Även SJ, Tågab och norska NSB påverkas.

Efter branden som inträffade i ett teknikhus i Olskroken, natten till lördag, är det teknik som påverkar åtta växlar och fyrtio signaler som slagits ut, enligt Västtrafik.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det här har stor påverkan på trafiken. Prognosen just nu är att det tar minst fyra till sex veckor att åtgärda felen.

Sträckor som påverkas är bland annat Bohusbanan mot Uddevalla - Strömstad, Göteborg - Oslo och Göteborg - Karlstad där tågen är helt inställda och ersätts av bussar. Även pendeltåg mot Älvängen, Trollhättan och Vänersborg samt Alependeln är inställda.

Även Trafikverkets skylt- och utropningssystem vid Gamlestaden station, Surte station och Sävenäs station har tekniska problem, till följd av branden, och ligger fortsatt nere under måndagen.

Läs även: Efter branden: Fyra av fem tåg ersätt med buss

Ett flertal resenärer har hört av sig till GP och klagat på att informationen i Västtrafiks app inte stämmer överens med det som står på tavlorna.

– I och med att detta är en sådan stor händelse och det är många led som ska informeras kan det bli en viss fördröjning av information. Reseappen har inte fungerat helt optimalt, men vi jobbar på att åtgärda problemen och uppdatera appen så snabbt som möjligt. Problemen som varit tidigare i dag ska vara åtgärdade, säger Västtrafiks presskontakt Marie Fall.

Västtrafik tvingas ställa in omkring 150 tågavgångar dagligen.

– Den här branden har helt klart en stor påverkan, säger hon till GP.

Hur ska man gå till väga som resenär för att få senaste information om avgångstider, ersättningsbussar och så vidare?

– Det som resenärerna behöver göra nu är att vara uppmärksamma. Informationen på skyltarna kan ändras med kort varsel. Vi har skickat ut personal till flera av de berörda stationerna som hjälper till och svarar på frågor.

Under måndagseftermiddagen hade Västtrafik ett extrainsatt möte tillsammans med SJ och ett flertal bussbolag som bland annat handlade om att få tag i fler ersättningsbussar.

– Det är så många sträckor som påverkas just nu att vi behöver ha tag i fler bussar. Vi jobbar aktivt med att lösa problemet innan folk ska hem från jobbet, säger Västtrafiks presskontakt Marie Fall.

När GP pratade med Västtrafik vid 18-tiden under måndagen gav de beskedet att de lyckats få tag på fler ersättningsbussar.

– Vi har fått samarbeta med bussbolag utanför Göteborg. I dag har vi haft tillgång till 33 bussar, i morgon kommer vi ha tillgång till 40 bussar.

Efter Trafikverkets lunchmöte rapporterade de om att det beslut som fattades om tågtrafiken under helgen fortsätter att gälla (läs faktaruta).

– Trafikverket har upprättat en krisledning. Den information som tidigare är utsatt fortsätter gälla, säger Lotta Fredriksson, kommunikationsansvarig på Trafikverket.

Vet ni vad som orsakade branden i teknikhuset?

– Jag kan inte säga mer än att händelsen är polisanmäld och att det ska göras en utredning.

Enligt polisen är det troligen ett elfel som har orsakat branden och det finns ingen misstanke om brott i nuläget.

Hur fortgår arbetet med att återställa teknikhuset?

– Vi jagar över hela landet efter hus och reservdelar just nu. Att det kommer vara trafikstörningar ett tag fram över är helt klart, säger Lotta Fredriksson, kommunikationsansvarig på Trafikverket.

Läs även: Stängd bro stoppar Göta älv-trafik

FAKTA - Trafikverkets beslut inför måndag 15 februari

•Alependeln till/från Göteborg stängs ner. Cirka 15–20 % av övriga tåg mellan Göteborg och Trollhättan släpps igenom. Övriga tåg norrifrån vänder i Trollhättan eller Älvängen. Tågresenärer uppmanas höra med sitt tågföretag vilka tåg som går och vilka som ersätts med buss.

•På Bohusbanan, som går från Göteborg till Uddevalla och Strömstad, kommer inga tåg att kunna köra sträckan mellan Göteborg och Ytterby. Tåg mot Göteborg får vända i Ytterby.

•På Hamnbanan från Göteborgs Hamn och över Marieholmsbron kommer upp till 4 tåg i timman att kunna köras, med reservation för nödvändiga broöppningar för sjöfarten.

•På vissa stationer fungerar ej utrop och skyltar sträckan Göteborg–Älvängen. Istället kommer personal i västar på plats ge information och svara på frågor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.